Mek Google

Loading...

Sunday, December 30, 2012

Perkembangan Bulb Lily Peach

Salam

Ini update perkembangan pokok bunga lily peach yang di share oleh Kak Mar dari blog "Suka Suka". Seminggu selepas tanam bulb nya...satu pasu daunnya kering kontang..dan akhirnya completely terkulai tinggal tanah saja...tapi mama biarkan aja pasu tu...teruskan siram dan taruk baja tahi ayam sikit. Pada 20hb Dec 2012..mama perasan ada daun kecik bercambah..fikir agaknya daun dah tumbuh kembali. Mama biarkan aja..lagi pun hujan..terbatas nak belek-belek.

Gambar diambil pada 24hb Dec 2012. Cambahan daun makin tinggi.

Manakala lagi 2 pasu ada juga daun yang kering tapi berjaya hidup dengan jayanya. Pasu ni mama bajakan dengan baja sisa cacing.

So happy berjaya hidup semuanya...:D - 28hb Dec 2012

Okey next update apabila berbunga...oh excited!

4 comments:

  1. wah ,,dah besar cepat jugak .tak sabar nak tengok bunganya nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah betul kt k.mar senang hidup...yg 2 pasu ceramic tu aritu bertakung air hujan..risau kut buld terlembik..tp tak hehehh

      Delete
  2. waaa..bestnye ada pokok bunga lily. Saya pun tak sabar nk tgk bunga dia nanti. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. arini ada lagi daun tumbuh..smlm pegi kenduri jiran..tgk ada pokok ni..dia letak dlm pasu kecik je..tapi daun sgt la banyak

      Delete