Mek Google

Loading...

Sunday, April 21, 2013

Tatsoi Di Perbatasan

Petang sudah...teringat pada Tatsoi mama...selalu jer duk jenguk Tatsoi ni...sekarang sudah berusia 3 minggu. Tak tahu lah Tatsoi mama ni membesar secara normal seperti pekebun lain tanam ke tidak. Meh mama tunjuk sikit rupanya...:D

Snap gambar ketika berusia 2 minggu selepas bercambah (27.03.2013). Mama tambahkan tanah sabut supaya badan Tatsoi lebih kukuh berdiri... 

Macam lambat jugak membesar kan?

Macam rapat jer mama tanam..kalau membesar nanti..macam tak cukup jer ruang untuk daun Tatsoi kembang. Ada sesiapa pekebun cuba tanam Tatsoi tak....jom kongsi-kongsi maklumat..:D

15 comments:

  1. as salam nadia...
    tenet lambat sangat kat umah... so tunggu loading leh nenenkan fiyya dulu.. hahahaha...
    nak tanya ni.. tatsoi tu sayur apa ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. jenis sawi jugak ni..tapi daunnya hijau pekat dan batangnya rapuh ranggup...kalau g tesco, carrefour, giant tengok ada sayur ni mesti beli goreng ngan bawang putih dan sos tiram...ratah je pun sedap...tapi yg tanam sendiri ni tak tau lah jadi ke tak mcm kat kedai heheheh

      Delete
  2. Oh Good. i can always ur tatsoi as reference..haha..i punya baru ja bercambah for one week. Ur garden bed to cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. rahsianya...i just touch up with tanah yg digaul dgn sabut...color sabut tu kut terang nmpk berseri sikit hehe..okeh will keep on posting bout tatsoi ya!

      Delete
  3. quite slow progresd. mine x berapa nk gemok. nnt akan di update.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin memang jenis lambat besar kut kan...tapi bagi saya, tanam sawi biasa pun lambat besar heheh

      Delete
  4. yea...mmg slow tatsoi ni. lbih kurang mcm kailan kut. dya ingt lgi, time tanam sawi & dah habis petik semua, tatsoi ni ketot je. huhu.. tpi jadi baby tatsoi pun boleh lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dya ada posted tak tatsoi dlm blog..jap lagi nak g mengintai lah kt blog awk ni..:D

      Delete
  5. Semoga dpt dituaila ya...K Mar belum berjaya lagi ...

    ReplyDelete
  6. tatsoi nie mcm pakchoy jgkkan nadia..mmg gambar yg last tuh agak rapat jgk..kurang2 jarak sejengkal oklah sbb bila mrk nie besar sket kan berebut lak utk dpt chy ade yg terkurus lak nanti..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kategory family yg sama..cuma tatsoi ni lebih besar n lebih pekat color daunnya...kalau kt kedai jual tatsoi lebih mahal dari pakchoy...heheh itu datang sindrom malas...lenguh..jd tanam 2 pokok dlm satu lubang..ni dah besar skit keluar 3-4 daun rasa sempit pulak area tu..kena alih lagi nampak nya

      Delete
  7. salam nadia, kemas betui la batas sayur, nmpk tanah pun subur tentu tatsoi hepi to grow there..

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2 happy..sebab sy dah berhabis ni beli tanah sabut tu..rm5 sekampit huhu ingatkan taukey nursery nak untung..tapi sebenarnya..tanah sabut ni sangat sesuai dgn tanaman sayuran...:D

      Delete
  8. Thanks semua bagi feedback pasal tatsoi..sy google tak banyak cerita pasal tatsoi...nanti yang dh tanam tatsoi..sila la update..boleh tgk perkembangan masing2...makin seronok dengan xtvt berkebun ni...:D

    ReplyDelete