Mek Google

Loading...

Thursday, April 18, 2013

Bayam Oh Bayam

Selamat Pagi...hari ni sudah khamis....esok weekend..weeee weee....:D

Mari tengok bayam mama ni...memang mama tak ngam kut tanam bayam ni...kalau ikutkan pembacaan mama pada blog-blog yang tanam bayam..sekejap saja naik membesar...haih ini sudah kali kedua mama tanam..macam lambat je pembesaran nya....ada apa-apa tips tak? Takat ni bayam malabar saja yang juara membesar...nak jugak makan bayam hijau ni...asyik kena beli saja.

Ketika berusia seminggu selepas bercambah (01.04.2013)

Ini berusia 3 minggu (16.04.2013) - kelihatan ada daun berbintik-bintik

Sebelum menyemai, tanah telah disediakan bersama kompos...kemudian mama tabur baja tahi ayam...selepas 4 hari, mama tabur biji benihnya. Siram setiap pagi & petang. Merumpai pun hampir hari-hari..untuk elak persaingan...ke cara mama ni salah...mintak tolong sesiapa yang tahu, sila tunjuk ajar...TQ...assalamualaikum..:D

23 comments:

  1. salam nadia...kdg bayam ade gak time ngada2nya terutama bila cuaca panas..tak berapa subur jadinya..cuba siramkan air 2 kali sehari bg lembap tanahnya..sy skrang boring tanam bayam sbb cepat kena serang ulat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. siram mmg dh 2 kali sehari..pagi2 sebelum pegi kerja..pastu balik kerja..dlm pukul 6 ptg..maybe panas kut eh..awal2 dulu sy ada letak jaring elak panas.

      Delete
  2. salam nadia, tak penah tanam bym ni lg...tok dapet la den nolongnye...hehehe..tapi tk pa nadia nnti satgi ramai pakar singgah bg tips...InsyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy dah layangkan surat pada en iskandar...sedang menunggu apa respond nya

      Delete
  3. Salam Nadia..dulu pernah juga tanam.. dulu guna tanah bakar je..

    ReplyDelete
  4. Sya bru je semai ank benih bym nadia..aritu pnya pun bntut2...kali ni x tau la cmna....percubaan2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. testing testing 1 2 3...hehehhe ingat semudah a b c tanam bayam..rupanya tidak!

      Delete
  5. owh... takde idea.. kita lagi tak pandai bab2 sayor ni..
    kalau membeli pandai.. hahahaha...
    yg saya sedey.. pagi ni gi jenguk lagi pokok cili api nadia kasi tu... aduhhhh sedeyyyyyy sangatt.. sbb ada di antaranya dah kecut pun.. kenapa? saya terlebih tabor baja ke? sayang seribu kali sayang.. smlm waktu makan nasi, saya amik cili api yg asben beli.. tapi muda2 belaka.. tak pedas langsung.. asben tanya.. haiii banyak mkn cili... saya cakap ni tak pedas.. nak tunggu cili api pokok nadia tu pedas.. lom berbuah... haii la nasib.. harap2 dia tak mati...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai...layu pulak...siram siram..kut terlebih baja..tapi pokok cili bg sy mmg susah...elok2 naik..tetiba terbantut...

      Delete
    2. huaaaa.. tu yg sedey.. smlm balik intai lagi dlm kotak tu.. mmg nampak cam tak daya dah pokok tu nazak... terlebih dos.. aduhhh cuma 1 je lagi yg masih nampak boleh bertahan... harap2 yg satu tu dpt la sihat lepas ni..

      Delete
  6. Replies
    1. Sy try bayam merah dlm pasu kalau x jadi jugak mmg no luck dgn bayam...

      Delete
  7. Replies
    1. Hoho sy xde alat ph...menanam br setahun jagung...kelengkapan pun x byk lg...even x tahu pun alat apa

      Delete
  8. salam nadia,
    sabarlah, bayam tu akan membesar juga..kawal jangan ada siput perosak. Mungkin tanah tu dah terlebih baja, tapi tak apa biarkan saja..bila bayam tu dah pandai menyerap baja..akan normal lah nantinya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau mcm tu kita biarkan saja....terlebih sgt pun x elok jugak

      Delete
  9. Tanam bayam tak pyh pakai tip kot..Lynn main belasah jer.. satu dua pokok naik meninggi sampai atap rumah. Cuma mkn bym byk sgt tak elok, kena migraine

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uik tingginya..ke merayap...ooo tk tahu plk kena migraine..sy fikirkan utk zat besi aje

      Delete
  10. Kami phobia tanam bayam. Dah tumbuh merata-rata dekat mana-mana. Celah batu bata pun bagaikan juara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita tunggu sebulan lg...Juara ke apa jadi nye

      Delete
  11. saya pernah try tanam...alahai benihnya,mcm nk kene pakai spek mata tebal kalo nk tanam. halus sangat. pulak tangan terlalu berseni tabur merata tumbuh lebat tp tak jarakkan...last2 cabut buang. tak da luck untuk bayam. nadia tgk perkembangan dia sebulan nanti mcm mana. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang lambat lah proses nak besar..sekarang bayam merah lg Juara...br usia 2 minggu tapi lg besar dr yg ni..nanti akan update Hal bayam lg

      Delete