Mek Google

Loading...

Tuesday, April 30, 2013

Sawi Hong Kong

 Assalamualaikum,

Tengah hari sudah..cepat betul masa berlari-lari...okey hari ni mama nak display beberapa pokok Sawi Hong Kong yang masih survived...mintak-mintak survived sampai mama berjaya buat sup sayur lah yer. Dari berpuluh-puluh biji benih ini saja yang tinggal....for continous plan, hari Ahad lepas mama dah semai Sawi 5 Bintang...:D



Tiga pokok di atas berada  dibahagian tepi rumah, mama letak di bawah teduhan pokok mangga dan pokok timun..cahaya matahari pagi pun kurang pada kawasan ini...lepas pukul 2 petang baru dapat cahaya direct sehingga 5 petang . Nampak daun nya kurang sehat..kekuningan dan ada bintik-bintik putih.

Manakala 5 pokok di bawah ni pula berada dihadapan halaman rumah dimana menerima cahaya pagi dari pukul 9 pagi sehingga 12 tengah hari. Daunnya nampak segar berbanding yang diatas. Kesemuanya berusia sebulan.



Pokok ini mama alihkan ke depan untuk elak dari katak buat alas tidur. Daun nya kelihatan kurang sihat.


Next..akan update keadaan Sawi 5 Bintang pulak....esok cuti Labour Day...boleh menyemai lagi..:D

13 comments:

  1. Replies
    1. kalau tgk betul2..yg paling bawah sekali je paling ok..yang lain tu ado jah tok keno

      Delete
  2. Salam nadia,

    cantik pertumbuhan sawi hong kong tu,best tengok semaian nadia. semoga semuanye tumbuh sihat walafiat. Tunggu entry sawi 5 bintang pulak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy suka yg plg bawah..yg lain agak kecewa skit...berharap makin banyak tumbuh daun lain supaya dpt cover daun2 yang sakit tu

      Delete
  3. sawi hong kong nie lain sket kan daunnya..maknanya kena letak kat tempat yg dpt good sun lah tuh yer nadia..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah ummu..mcm bulat2 skit daun nya...sy agak la sesuai matahari pagi saja..sbb kalau cahaya yang terik sangat..lambat nak membesar..mcm bantut dan daun jadi kuning

      Delete
  4. assalamualaikum nadia...
    skrg ni dah masuk musim hujan kan.. seronok la menyemai.. petang2 dah automatic siram punya... :) harap2 semua sawi2 hong kong ni tumbuh subur tanpa ada pengacaunye..
    selamat bercucuk tanam esok ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak jugak..panas sesangat belah pantai timur ni sekarang...tak mcm kl asyik hujan je petang kan...cuaca tak tentu...musim2 panas mcm ni sesuai tanam buah tembikai..manis!

      Delete
  5. assalam nadia.. hai sebok berkebun ke.. abis ler berlemoih hari ni ye.. nani tak singgah nursery pun tadi.. pagi2 kuar ngan asben dan baby fiyya gi tesco... lepas tu otw balik kononnya nak singgah nursery beli tanah dan apa yg patut.. tapi tak jadi.. sbb hujan.. projek nani di tangguh lagi.. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Biasalah kebun sikit2 heheheh....ingat petang ni nak g cari pasu murah kt kedai rm2

      Delete
  6. salam nadia, nmpk gaya tu...mcm survive..sup sayur sawi hong sure special tu...jgn lupo share resepi plk...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheheh sup sayur campak2 jer...simple sgt...sy ni mls nak duk lama2 kat dapur

      Delete