Mek Google

Loading...

Wednesday, April 17, 2013

Ahli Kebun Yang Baru

Salam,

Semalam selepas lunch atok Naufal singgah kedai hardware nak cari kayu....mama pun melilau lah dalam kedai tu...terjumpa dengan peralatan kebun yang baru....dah lama nak beli since tertengok pekerja-pekerja Majlis Perbandaran Kemaman membuat kerja-kerja baik pulih tanah dan pokok...macam syok jer cangkul-cangkul...:D

Senang sikit kut nak gembur tanah yang berbatu-batu tu..hehhe ini dia..:D

Cangkul Mini - tak tahu nama standard apa para gardeners panggil

Manakala di bawah ni ahli kebun mama yang baru. Setiap pagi Jumaat atau pun pada belah petang setiap hari..mesti mandur kebun ni memulakan tugas...ke depan ke belakang ulang alik bersama kereta nya...kalau kereta tersangkut dengan rumput..satu taman dengar dia menjerit...aduhai anak~~

Awang peel comey...masa ni demam tak ceria walaupun dapat kereta baru!

18 comments:

  1. awang peel comey..muko pun comey...sy bygkan nadia tak pernahkah terjerit2 kdg melayan kerenah anak nie..sy kdg2 bila kekebun ngan aidan mmg terjerit2 jgk..sbb bila dia masuk kebun tau tau sahjelah

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila ummu tanya..terfikir kejap..hmm mungkin sy ni jenis make dunno sikit...sy kurang menjerit..tu yg sy tak paham kenapa Naufal suka sgt menjerit....sekarang dia dh start nak mencabut anak pokok...mungkin tgk sy cabut rumpai..dia pun nak tiru..

      Delete
  2. keja kebun nmpknye makin ringan la ni...ada asisstant....comey plk tu...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. assistant ni punya lah rajin sampai abis anak pokok capsicum dia tarik..nasib baik la tak rosak akarnya

      Delete
  3. chanteknya kereta baru naufal

    ReplyDelete
    Replies
    1. menjerit2 kat kedai nak kereta ni..padahal kereta dh ada tok wan nya bagi

      Delete
  4. wahhh.. ada family member baru.. :) welcome to nadia family.. :D hehehe..
    syian naufal demam ye...
    nampak kebun awak belakang naufal.. bestnye ada banyak tanah.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. landed...tapi kena beli jugak tanah kat nursery sbb patah la pinggang sy nak cangkul tanah yg berbatu2 tu...cangkul sy yg besar dh abis rosak..longgar

      Delete
  5. Best la ada mandur pusing2 satu kebun..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah pusing2 sambil test rasa daun..tanah pun dh pernah dikunyah nya

      Delete
  6. ada dua assistant la ni....cik cangkul dan awang peel yang comel. awang peel yang comel jadi bos besar merangkap CEO kebun. hehe...pekerjanya of coz la mama naufal kan. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. awang ni memang gaya mandur kebun...x letih plk tu..sy tgh cari mainan gardening..sbb dia suka main dgn sudip tanah tu...kan tajam agak bahaya..

      Delete
  7. best kan ada anak, ada teman buat aktiviti luar rumah, kejap lagi mama tak akan berhenti jerit2, larang itu, larang ini..hehehe..saat itulah berganda letihnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni dia dh boleh kaki boleh la lepas ke luar rumah..dulu time merangkak kesian duk intai sy dr celah grill pintu..

      Delete
  8. Replies
    1. harap-harap memudahkan kerja2 gemburkan tanah.:D

      Delete
  9. hm..rasanya Lynn pun kena check tool dan tambah la.. sbb selama ni main pkai belasah apa yg ada.. nak jimat la konon

    ReplyDelete
  10. Salam Nadia,

    Comeynya ahli kebun baru. Mak Aji pun baru dapat cangkul mini, mudah sikit utk buat kerja mini. Memang yg mini2 je yg larat buat sendiri, yg maxi kena minta bantuan org lain!

    ReplyDelete