Mek Google

Loading...

Monday, April 1, 2013

Jom Tanam Ubi Kentang Lagi

Salam 1 Malaysia,

Sudah hampir dua minggu lebih mama beli ubi kentang untuk Naufal. Beli bukan main banyak...yang tukang makannya sorang sahaja. Masuk minggu ni tengok-tengok dah ada yang bercambah. Mama kupaslah kulit semua..dan terasa nak cuba cara tanam kentang hanya menggunakan kulit kentang yang bercambah. Pernah tengok cara ni di website "mat saleh"..lupa dah kat mana.

Meh tengok steps nya:

Kulit kentang bertunas

Kambus sikit kedalam tanah...mama tanam dalam pasu yang dalam..

Tutup dengan jaring untuk elak dari cuaca yang terlampau panas

Aktiviti menanam dibuat pada hari Jumaat 22hb March. Setelah seminggu ada perkembangan positive dari cambahannya.

Bercambah pada 28hb March

16 comments:

  1. Assalammualaikum nadia...rajin tanam kentang ni...nnti xyah bli kntang da la ni...hehe..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengoklah kut menjadi berketul-ketul ubi nya..:D

      Delete
  2. Salam nadia..weh semangat tanam kentang lagi yer..heheh good luck saya dah bosan dah tanam sebab tak terjaga cepat jer surrender kentang nie..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sajo jah try..rupanya bulih tane ngan kulit tu..heheh sy mcm surrender dgn carrot..tapi byk lg ni seeds carrot..kena tane jugok napok gaya nye..:D

      Delete
  3. assalamualaikum nadia...
    nak nak.. nak test buat gak teknik tanam kentang ni.. kat umah ada kentang yg bertunas.. balik kang nak suggest kat kimi.. :) mekasih nadia tunjuk kan teknik tu..

    ReplyDelete
  4. nadia, kira eksperimen ni nmpak berjaya...nanti boleh cuba ni...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. berjaya untuk stage bertunas & berdaun..berubi belum tentu lagi..perjalanan eksperimen masih jauh heheh

      Delete
  5. eee dah hidup tu kentang.ok..selamat menanti hehehe

    ReplyDelete
  6. Salam Nadi,

    Wah, tanam kentang pulak! Boleh cuba cara ni. x pernah terfikir nak tanam, sbb kalau sebelum ni x sempat masak dah bertunas, sampai lebik buang je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini percubaan kali ke 3...entah berubi ke tak nanti tak tau lah..

      Delete
  7. Mcm mne nk thu kentang blh di tuai..bpe lme dr kte tnam

    ReplyDelete