Mek Google

Loading...

Saturday, April 13, 2013

Pokok Mountainebony

Di depan rumah mama ada pokok Mountainebony....pokok ini memang sedia ada..pemaju yang tanam...kalau tak kerana Kak Mar yang kenalkan..maka memang tak tahu lah mama akan namanya. Sekarang musim panas banyak pulak bunganya...memang cantik...sebelum ni mama agak menyampah dengan nya..sebab banyak daun gugur..besar-besar pulak tu....hehhehe...jom tengok gambar nya...:D





p/s: Mama baru belajar upload guna phone ni..memang slow lah..dari pagi sampai malam....lagi best guna laptop usang tu...huhu

12 comments:

  1. nama lain dia margosa kan...kalau tak silap ler

    ReplyDelete
  2. cantik jugak pokok bony nie kan..rendang gitu..tanam depan umah mmg elok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa tak berbunga daun banyak dan redup sikit..banyak pokok ni..ada yang rendah paras pinggang

      Delete
  3. salam, nampak tu,,daun dia tk lebat sangat kan...tapi bunga close up nmpk unik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy rasa sbb dah musim bunga..daun x berapa banyak..heheh nampak mcm pokok botak

      Delete
  4. bunga macam bunga orkid..kalau google ada info mengenai khasiat kudupnya.. dah banyak rupanya pokok ni..hari tu ribut di KL tertonggeng juga 2-3 pokok di Jln TAR

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah kelopak dia mcm bunga orkid...since sy duduk kt sini may 2012..ni br berbunga dgn banyak

      Delete
  5. Salam Nadia,

    Memang cantik bunganya, juga warnanya. Saja dia beri jatuh daunnya kat laman Nadia spy boleh senaman lebih bila ngutipnya. Itu yg Mak Aji biasa cakap ngan Pak Aji bila dia bising pokok ceri yg ditanah jiran banyak daunnya gugur kat laman kami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha nasib daun nya size besar2...senang la jugak kutip....sejak berkebun ni..ok jugak..boleh buat kompos..:D

      Delete
  6. Betul upload dari hp lambat.
    Dekat Sabah ni pun banyak pemaju suka tanam pokok ni. Suka juga bunganya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang, masa Lynn ke KK dulu mmg nampak byk sgt pokok ni. Di Beringgis Beach Resort di tanam sepanjang laman dan deretan tepi pantai

      Delete