Mek Google

Loading...

Wednesday, April 10, 2013

Recycled Container Di Kebun Mama

Salam & Selamat Pagi,

Minggu ni website Jom Tanam Sendiri di Facebook banyak mempamerkan gambar dan cara-cara menanam menggunakan bahan terpakai. Sangat menarik idea-idea yang dikongsikan...:D

Kebetulan pula pasu sudah kehabisan stock..heheh sebelum ni mama guna pasu yang diambil secara paksa rela dari rumah nenek Naufal...abis mama angkut pasu kosong..dah kosong kan dari terbiar kosong baik mama guna...ada jugak pekdah nya...lepas dah abis guna yang paksa rela...mama paksa rela beli pasu plastic pulak...ringan sikit nak angkut alih pasu....berhabis jugak lah...bila terasa berhabis duit ni...terasa nak menyahut seruan penggunaan barang terpakai...Okey..ini antara recycled container yang mama kumpul..:D

Recycled Botol Minyak - Mama alihkan anak sawi hong kong dan anak capsicum. Bahagian bawah ditebuk sedikit supaya air tidak bertakung.


Recycled Botol Air Mineral - Mama alihkan anak capsicum ke dalam nya. Bahagian bawah ditebuk lubang supaya air tak bertakung.


Ini bahagian atas botol minyak dan botol mineral...mama alihkan anak sawi hong kong..dibahagian penutupnya mama biarkan terbuka..sebagai saliran air.


Nampaknya lepas ni...botol-botol yang besar macam ni dah tak perlu dibuang...selamat mencuba bagi pekebun amatur macam mama ni...:D

21 comments:

  1. waaah, nadia...so immpressive! mmg byk pekdahya..paling menarik yg paling bwh tu...tk penah buat lg mcm tuh...tq2 buleh cuba ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa spontan dpt idea guna mcm tu sbb ms nak buang tu plastic besar takde

      Delete
  2. ok ok nadia.. idea tu.. botol2 kat umah yg mana dah lama2 tu nak wat camni gak.. leh semai anak benih... thanks a lot share this idea.. :) lab u lah..

    ReplyDelete
  3. gud idea.. suka tengok mcm2 cara yg menarik kat jom tanam sendiri tu kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah sy seminggu dua ni br join fb jom tanam sendiri..suka tengok

      Delete
  4. bagus idea nie nadia..jimat wang, menggunakn resources dgn sebaiknya...cantik pun tetap cantik kan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kena dgn gaya susunan nampak cantik..huhu dengan label2 pun tak buang..over excited menanam!

      Delete
  5. Yg botol mineral water tu great, botol minyak hard to cuci right...i use them tu tanam aloevera last time..now i used them tu make compost fr kitchen waste. Nadia, can make them into self watering tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh olive...i tak cuci pun...tapi i terbalikkan botol tu about a week..to ensure all minyak keluar & kering...self watering later will try..:D

      Delete
  6. Bagus idea ni,terima kasih nadia sbb sudi kongsi. Pakai yang plastik punya pun jimat dan murah....kat rumah saya pun ada berlambak botol2 mineral. ingat nk recycle jugak. tang tanah tu la nk kene beli. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tanah mmg takleh nak discount dah...sbb mmg kena beli jugak..kalau tak kne jd penyamun tanah kat tepi bukit hehhe...cuma tang tanah ni..sekarang tanah campur tu byk sgt sabut...elok ke tak tak tahu lah...

      Delete
  7. Salam Nadia,

    Mak Aji adalah satu botol minyak (jangan tidak je, itupun Pak Aji tanya, dah habis pasu ker??) yg dipotong sisinya d digantung (ditanam pokok hiasan gantung). Botol xde sangat sebab beri kpd mualaf suami isteri yang sering datang bantu2 kerja di rumah. Mrk bawa botol d tin aluminium utk jual. Jadi Mak Aji kumpul aje utk mrk ambil, x payah pergi hantar sendiri utk recyle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy tgh berfikir mnr nak gantung kt umh ni..nak try buat gantungan botol minuman tanam sawi yg kecik2...sbb kang main gantung jd semak pulak kan...hehehe abis pasu punya pasal..abis brg terpakai nak guna skang ni..:p

      Delete
  8. masya Allah.....brilliant idea nadia ni! akan ditiru. jimat duit beli pasu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila sila...lepas tu jom sama2 tepek hasil tangan sdiri kat blog...cuma hati2 semasa menebuk lubang..sy terkial2 jugak lah nak tebuk nya..

      Delete
  9. nak tiru lah aktiviti ni.Terimakasih nadia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom kak puteri...sy pun tiru orang jugak ni..tiru ke arah kebaikan..no harm right?

      Delete
  10. Tempurung kelapa pun boleh buat tempat semaian benih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul...ini mudah didapati jika ada kedai mini yg provide service mesin kelapa

      Delete
  11. Wow sangat kreatif :-)Great ideas there. Go green :-)

    ReplyDelete