Mek Google

Loading...

Friday, May 30, 2014

Bunga Burung Bertenggek


Assalamualaikum Jumaat,

Teringat akan cerita terdahulu mengenai bunga yang berbentuk burung...dulu mama cuba semai dengan biji benih...alhamdulillah berjaya...setelah 7 bulan ini update nya:



Macam mana berjaya tak pokok bunga ni...hihihi :D Mama suka daun nya subur dan lebar-lebar..cuma bunga nya masih pucat...sepatutnya bunga tu warna pink lembut.




Ini yang ada di rumah nenek...bunga nya pink tapi daun jenis tirus. Ini nanti mama nak cuba tanam dengan keratan batang.

Entry Terdahulu:

Dari Biji Rupanya

13 comments:

  1. salam mama, subur pokoknya ...........bunganya ala-ala burung ye?

    ReplyDelete
  2. Pokok ini cepat membiak Nadia. kat rumah kakak baru buang dan sulam yang baru.
    Memang bunga dia macam burung. Kakak pernah juga buat N3 tentang bunga ini dulu.

    ReplyDelete
  3. Rasanya ms dok kampung dulu pernah tengok pokok yg macam nie daunnya..namanya mmg burung bertenggek yer nadia..tapi bunga dia mmg lembut & cantik jer kan..

    ReplyDelete
  4. Suburnya... berapa lama boleh naik subur ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 7 bulan k.mar...dr yg cekeding...naik merimbun

      Delete
  5. Burung-burung ni ada warna pink saja ka? Kalau ada macam2 color mesti cantik kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takat ni sy Jumpa color pink lembut pucat mcm ni je...x Jumpa lg color lain

      Delete
  6. Tgk kan rupanya mcm Burung bertenggek...tp Nama sebetulnya sy x tahu hihihi

    ReplyDelete
  7. Cantiknya btol la bunganya macam burung sebiji

    ReplyDelete
  8. salam Nadia;
    2nd pic tu sebijik nmpk mcm burung bertenggek....memang unik...

    ReplyDelete
  9. Cepat pertumbuhannya. Hijau tangan Nadia.

    ReplyDelete
  10. Yelah NR mmg mcm burung tgh bertenggek yek....cantiknya ...seronok pulak tgk org tanam bunga ni....

    ReplyDelete
  11. Saya dah lama cari pokok burung ni. Yang daunnya lebar. Mana nak dapatkan benihnya? Saya dah cari di sg buloh. Xjumpa

    ReplyDelete