Mek Google

Loading...

Friday, May 16, 2014

Tanah

Assalamualaikum,

Pagi ni pusing-pusing laman rumah...nampak la keadaan pasu dan patch yang kekurangan tanah...haih...kelihatan akar-akar sudah menimbul keluar...





Dengan keadaan cuaca yang panas ni...mama rasa tak elok kan akar terdedah pada cuaca..nanti pokok terbantut...mama tak boleh berharap pada tanah yang sedia ada sebab tanah nya sangat kertas dan berbatu-batu...bayang lah pokok pisang yang senang hidup pun mati sudah...:(

Jadi terpaksa lah beli tanah di nurseri....Tanah ni mama rasa secara purata setiap bulan hampir RM 10 dibelanja kan....biasa mama beli tanah satu pek RM 3 atau RM 4 bergantung pada jenis tanah...

Cuma bulan ni mama tak bercadang untuk membeli tanah..(agak kekeringan sudah poket mama)...haih macam mana yer...ada tak cara lain untuk kurang kan kos membeli tanah ni?

18 comments:

  1. Nadia,

    I beli tanah kat tesco aje. 1 pack RM1.50 kot kalau tak silap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sini xde tesco...:( penjual tanah pun nk cepat kayo

      Delete
    2. Alahai.. kesiannya. You stay Kuantan ke? My client kat Kuantan pun kata takde Tesco kat sana bila I nak bagi dia Tesco Voucher. Giant ada lah katanya.

      Delete
    3. I stay kat kemaman...yup2 giant n aeon big ada lah

      Delete
  2. cadangan saya nadia,

    cuba nadia try carik dekat pusat semai anak2 pokok kelapa sawit. mcm MIL orang felda,pihak felda galakkan penduduk untuk menanam jadi MIL beli dengan pusat semai ni tanah sawit. Satu TAN lori baru 50 ringgit. Murah kan? saya kalo boleh dapat selori tu bukan kedai sayur la depan rumah. hehe.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uish satu tan buat farm terus bukan kebun lagi dah hahahahaha. Kalau stay cameron syok la menanam coz tak panas sangat

      Delete
    2. Hehe,boleh je tanam atas tanah pada cuaca panas sis,janji kita pandai cari seed yg sesuai dgn climate tanah yg kita tanam. :)

      Delete
    3. Ooo tanah sawit...rasa...ada nmpk kt kedai peladang...nnt cuba tgk

      Delete
  3. Cuba racik racik sabut kelapa.
    Tutup dengan sabut kelapa dulu.
    Ataupun tutup dengan timbusan daun-daun kering.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju sangat2 dgn ape yg Diana cadangkan tu, rumput kering kumpul banyak2 boleh jd mulching dan juga Baja kompos pd pokok. :D

      Delete
    2. Sabut boleh diusahakan...itu pun bkn free..huhu kne beli...skang apa pun guna duit

      Delete
  4. Rasa susah juga kalau tak de tanah ni... kat sini ada yg rm1.5 per bag tapi tanahnya keras2.. beli di pasar tani dah siap baja 3 rm 10.00.. shopping tanah sebulan sekali je... kalau JJ seremban 2 ada yg beg besar ... boleh jimat.. betul juga kalau letak daun2 sebagai pelindung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer k.mar sini kalau 1.5 tu tanah yg kuning keras tu...yg elok memang rm10 untuk 3 beg

      Delete
  5. Kat sini pun tanah mahal juga sebab di bawa dari seberang. Musim kering dulu kak pi korek tanah dalam longkang yang kering. Kadang2 pi masuk kampong ambil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bulan lepas sy ada g korek gak ditepi bukit...tanah terbakar...tak tahu lah kut sy penyebabnya tiba-tiba pihak Bandaran kut seal dengan tape kawasan tu...da takut nak lalu

      Delete
  6. Tanah macam2 tanah,, spai tak tahu dah nak pilih tanah yg mana....kalu kat nursery kalau nmpak yg laris tu mungkin tu lah yg baik kot....

    ReplyDelete
  7. best jgk kalu ada cara dpt tanah free ni nadia....hehehe...penah jgk buat balik kg ambik tanah bakar...tp tk leh byk2sgt...senget keta...hehehe

    ReplyDelete
  8. Semua benda pun kena tanam modal kan NR...hasilnya dapat ditengok selepas ini.....hijaulah depan rumah, damai jer mata memandang hehe

    ReplyDelete