Mek Google

Loading...

Wednesday, May 14, 2014

Semerbak Basil Menyelerakan Ayam Sos Nampla


Assalamualaikum, ada yang bercuti hari ni...hihi mama la sambung cuti...syok pula cuti tengah minggu macam ni...:p

Semalam disebabkan cuti sempat la mama tengok Facebook mama...dah agak lama jugak tak jenguk...tengah ralik duk menengok status rakan-rakan...tiba-tiba pop up status dari member jauh ni..gambar lauk dan daun-daun basil...

Apa lagi harus la mama cuba...member mama ni sekarang jadi full housewife follow suami nya ke Bangkok atas urusan kerja...katanya basil merupakan salad utama di sana...jadi banyak resipi yang menggunakan daun basil.

Ok jom nengok rupanya menu lunch mama semalam...:D - Ayam Sos Nampla Bersama Basil


Di dalam kuali...


Bahan asas nya...daun basil, daun limau purut, cili hijau, cili merah, bawang putih, bawang merah, bawang besar
(Serai, dan cili besar tu tambahan untuk mama buat tomyam)

Tumis bawang putih, bawang merah dan cili hijau & merah yang ditumbuk lumat. Bila dah naik bau..masuk kan isi ayam yang dicincang...biarkan sehingga ayam keputihan...kemudian masuk kan sos tiram dan sos nampla (sos ikan)...perasakan secukupnya...kemudian masuk kan bawang besar & tomato yang didadukan, daun limau purut, daun basil...gaulkan sehingga layu sedikit...


Dah siap...simple sesangat caranya....:D
Cuba lah...rumah wangi semerbak...

9 comments:

  1. ooo kalu mcm ni nak kena tanam balik la sweet basil tu....sedap222 tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana, Thai Basil sayang.... sweet basil yang buat pesto tu

      Delete
    2. Yang sy guna ni lemon basil...sweet basil pun ada tanam tapi x meriah...kecil je..nak bagi rimbun dulu

      Delete
  2. kat umah saya ade sebotol besar sos ikan tak luak diguna..big boss dah mula bising..bila tgk resepi nadia nie macam bgidea yg bagus...inshaallah nak cuba lah..

    ReplyDelete
  3. Mmm...sedapnya. Resepi Thai asli ni....

    ReplyDelete
  4. Cuba lah ummu..k.mala...sedap bagi sy dan ringkas

    ReplyDelete
  5. Tak pernah lagi makan ayam sos nampla ni dgn basil..nanti la buat..

    ReplyDelete