Mek Google

Loading...

Wednesday, October 31, 2012

Perkembangan Ubi Kentang Part 3

Mama tak pasti pokok ubi kentang ni dah boleh harvest ke belum...dah 2 - 3 hari terfikir nak harvest ke tak...kang main korek-korek tengok hasil takdak huhuh...hampaaaa...hehhe

Erm fikir punya fikir...mama decide untuk tanya pakar tanaman...en. Iskandar...ini jawapan nyer:

"Quoting Iskandar Ab Rashid <iskandar.abdulrashid@gmail.com> on Mon, 29 Oct 2012 15:34:07 +0800:



Kalau dah mula kering atau nak berbunga, dah boleh tuai.


On Oct 29, 2012 3:22 PM, "Nadia Mohd Abd Rashid" <nadia@perwaja.com.my>
wrote:


salam en iskandar,

maaf yer kalau sy bertanya disini....
sy ada attached gamba pokok ubi kentang....sy nak mintak pendapat en
iskandar..melalui gamba tu..rasa-rasa nya dah boleh ke sy harvest ubi nya...
sy tanam ubi ni dr bulan 7 lps..."

Ok jawapan dah ada..jadi match kan jawapan dengan keadaan pokok..ermmm bunga memang totally takde..dari awal sampai akhir....kering? sebahagiannya dah kering...dan sebahagian pula masih hijau..:D 

Ada yang dah kering...ke tunggu semua kering...

Ini pun still ada lagi yang hijau

Jadinya mama tunggu lagi lah..bagi semua kering....sebab bunga memang dari awal tak ada...:D

6 comments:

  1. Nadia..4 bulan blom harvest lagi ker? kalau dah kering dah blh harvest kan..try 1 dulu tgk

    ReplyDelete
  2. hehehhe tak tahu...sebab lambat jugak pokok dia nak kering...okeh petang ni balik keje acara korek ubi...korek yg pokok kecik dulu kan...heheh berdebar plk ummu..haih tah apa2 sy ni..

    ReplyDelete
  3. Rasanya dah boleh harvest. Sebab bila dah kering dan tak de daun lagi, pokoknya dah tak mampu nak hasilkan ubi. Kalau dibiarkan lama nanti ubi dalamnya reput bila banyak air. Kalau takut boleh korek tanah sedikit tengok ada ubinya atau tidak. Saya kadang-kadang masa pokok menghijau tengah tumbuh pun korek elok-elok curi baby potato dan biarkan pokoknya tumbuh hasilkan ubi yang lain. Sorry menyibuk pula ;P.

    ReplyDelete
    Replies
    1. uik reput!..dah la selalu hujan sekarang ni..akan dikorek petang ni...nope..tak nyibuk at all..memang perlukan apa-apa feedback perihal tanaman..sebab sy memang tak tahu...bila berkawan ngan ahli-ahli kebun ni makin bersemangat nak bercucuk tanam...:D

      Delete
  4. oooo.. so ade ubi ke tak ni?
    hmmmm musykil gak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. esok sy update tu pun kalau bos tak ada kat tempat..if ada memang tak dapat la nak click2...nak type cerita hal ubi ni

      Delete