Mek Google

Loading...

Tuesday, October 30, 2012

Nasib sang rumput...:D

Di satu petang sebelum raya haji lepas, ayah pulang dari keje..terus bergegas amik mesin rumput...sebab rumput dah kelihatan macam penjahat pada tanaman lain...tapi nak jadikan cerita...tak sampai 10 minit mesin rumput....tetiba jiran sebelah menjerit-jerit.....adoi rupanya dah terkena cermin kereta tuan rumah sebelah......dah la jiran baru kenal...dan lagi tak best..kereta dia pun baru...tengok nombor plat baru lagi...aduhhh...huhu permulaan yang tak best...hmmm berganti lah segala bagai...tapi yelah...bila benda berganti mana nak sama kan...

Bila kita menetap di kawasan perumahan...kiri kanan ada jiran...sangat-sangat perlu perihatin dengan kesan sesuatu tindakan kita terhadap kejiranan....:D
Bincang dengan ayah...macam mana ni...lepas ni sangat limited masa untuk mesin rumput..dah la ayah sangat susah ada masa..balik rumah setiap hari normal pukul 8 malam baru ada...kalau pukul 6 petang tu memang sangat-sangat jarang...erm sama ada upah orang..atau gunting!!!...hahhahaha (memang kelakar lah idea nombor 2 ayah ni)

Mama rasa better choose the first one...biasa pakcik rumput datang time orang tak ada kat umah...pagi orang pegi keje...Hal ini mama kena arrange time offday (ahad)...sebab mama pun keje kan...hmmm cuma buat masa sekarang....sah-sah mama kena gunting...tercongok la mama dan bibik gunting sikit-sikit rumput tu hari raya kedua dan ketiga lepas....sebab ayah cuti raya pertama sahaja....:|

Bila dah gunting...sisa rumput ni berlonggok pulak kekeringan..kalau tinggal di kawasan kampung...dengan tanah yang luas...jiran pun agak jauh sedikit..memang mama bakar je...boleh buat baja....tapi fikirkan jiran..dengan asap-asap ni...kena jemuran mesti busuk......:D

Jadinya mana yang tak perlu..terus buang ke dalam plastik..letak dalam tong besar...tapi tengokkan rumput carpet yang kering ni macam berguna....mama recycle!!...jadikan sunggupan sungkup untuk tanaman...berguna juga kamo ya rumput....Dengan ada nya sunggupan sungkup ni....tak perlu lah selalu sangat mama gemburkan tanah..:D


Sunggupan  Sungkup dari rumput karpet..bawah pokok limau purut

Sunggupan Sungkup bawah pokok betik...

Sunggupan Sungkup ni juga mama ada letak di bawah beberapa pokok lada...tapi tak dapat cover semua pokok...jadi mama top up dengan sabut...boleh la kan...lepas ni musim hujan...boleh lindung tanah dari mendap kan...:D 

Cepat lah besar wahai pokok lada

Dah mula berbunga!

4 comments:

  1. pokok lada tu dengar tu.. kang dia besar.. bagi dia minum air sedap2 tau.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. air lebihan basuh beras dan air basuhan ikan...slurrrpppp sedap kut eh hehehhehe

      Delete
  2. begitulah kalau mesin rumput kena hati..dari jauh pun batu blh tercampak...anak2 jugak takleh tgk dkt2...rumput2 kering elok jugak sngkup pd sayur2 hijau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhha....thanks ummu bagi ejaan yang betul untuk sungkup ni...dari tadi terfikir betul tak eja benda alah ni...hahhah 30 thn umur pun tak reti eja..:p (ohhh blushing..:D)

      Delete