Mek Google

Loading...

Tuesday, October 30, 2012

Tuaian untuk pot luck!

Hari ni ada makan-makan kat pantry office mama..masing-masing bawak lauk dari rumah...kami berenam je..:D
since sekarang ayah tengah shutdown di kilang..macam biasa mama kena prepare bekal untuk lunch ayah...jadinya masak lah lebih sikit boleh bawak ke office mama sekali..:D

Petang semalam..lepas balik dari keje...terus ke dapur amik gunting dan pisau..harvest kailan dan ulam raja...:D

Pagi ni mama gorengkan sayur campur kailan, sawi dan kobis manis (kobis je beli...tak penah menjadi tanam kobis)....ulam raja...sebagai ulam lah....dan lauk lain..isi ayam goreng kunyit...daging goreng blackpepper...semua mama buat versi kering...ayah request kering..takut tumpah..leceh...huhu apa-apa lah ayah...asal bahagia..ye dak!

Kailan & Ulam Raja

Daging Korban Blackpepper

Sayur Campur Goreng...sebelah Ikan Kering Kecik

Ayam goreng kunyit tak sempat snap...ayah dah bawak lari ke kilang...cenonet je buat...dapat sebekas kecik...:D

Alhamdulillah kenyang rezeki kami untuk hari ini...:D

p/s: mama bantai makan 3 kali...ikan kering kecik tu sedap sangat!!!! 

14 comments:

  1. He..mkn2 jgn x mkn nadia..sedapnya daging goreng tu..kt umh ni ayam ja ada.ayam pun leh buat goreng blackpeper kut..lpaq ni tgk gmbq2 ni.hehe. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. terlebih mkn ni..duduk diam-diam depan pc...:D

      Delete
  2. sedap apa... daging goreng kunyit the best!!.. saya suka kalau letak kentang skali.. nyum nyum.. sedapnya.. saya pun makan lunch box dari rumah je.. dah boyot2 ni tak larat nak naik turun tangga ofis gi kedai makan.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. lunch box lagi best...lg berkhasiat kan..heheh

      Delete
  3. rajin nyer nadia masak byk2 perkara ..kalo satu satu lauk jer cukup...nasiblah abuaidan jenis tak kesah...heheh..goreng kunyit tuh sy nyer all time feveret tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab raw material sikit-sikit..nanti tak cukup...hehhe mujur tak mintak kari bagai..lagi pengsan nak bersilat kat dapur pagi-pagi buta..

      Delete
  4. Bawa bekal lebih senang. Bila lapar tak perlu lagi bergegas keluar mencari. Dari pagi lagi dah tahu apa nak di makan.

    Ikan kering kecik tu kakak panggil bilis tamban. Sedap kalau garing krup-krap-krup-krap makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang krup krap..masin2 sikit...tu jd 3 kali mkn kak..kt tempat keje sy ni jauh kedai...biasa bekal mcm ni atau beli bungkus siap2 dari pagi..keluar lunch memang jarang

      Delete
  5. rajinnya mama bawak bekal.....aarghh best tu daging goreng...

    kat kampung, lauk daging goreng tu favourite kitorang....hhehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena rajin dini..buat yg simple2...janji kenyang..:D

      Delete
  6. hasil tuaian tu nk buat masak ape je kailan tu?. :)

    sedapnye daging korban tu.....saya sangat suka bila dapat daging raya korban. Daging dia rasa tak sama mcm yang beli kat kedai...rasa lagi segar dan sedap. mungkin sebab berkat kut. heee...

    Terliur pula tgk daging korban tu......slurp2. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah cenonet je kailan...sy dh campur dlm sayur grg..sawi & kobis...goreng gitu je..

      mak sy ckp daging korban lebih tahan lama...janji jgn terkena air lama2...sy masak tak lama pun..yelah pagi2 kalut nak ke office..tapi daging nyer tetap lembut!

      Delete
  7. Seronok makan ramai-ramai lebih-lebih lagi hasil dari tuaian yang kita jaga :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kawan-kawan sy teruja makan sayur organik..surprisingly, the first lauk yang habis adalah sayur campur goreng...yg tak berapa suka sayur pun mkn dgn berselera...:D

      oh by the way...tukangkebun..thanks for visiting my blog..:D

      Delete