Mek Google

Loading...

Monday, October 22, 2012

Hasil Tuai October

Salam di hari Isnin yang mendung....sejukkkkk sangatttt even dah pakai baju tebal!

Lupa pakai stokin...mengerekok dalam office sekarang ni...dah pukul 1 lebih lunch time..jom update blog sekejap..:D

Semalam Ahad mama offday so sempat lah 2-3 jam mengadap kebun....berpeluh-peluh best!!...jalankan kerja-kerja routine pada mini kebun...gemburkan tanah, membaja, merumput, buang daun-daun yang tak elok, tegakkan batas, buang pokok sawi yang dah tinggal nan sebatang --> (Yang ini rasa sakit hati..tapi ingatkan ulat juga mahkluk Allah..hmm takpe lah..makan lah)

Mama belek-belek sawi dwarf yang berumur hampir sebulan dah banyak ronggak...tapi size cenonet..sambil berfikir kalau tunggu lama lagi mesti tak merasa ni...so decided to harvest all of them seem 2 hari lepas mama ada pegi Jaya Groceries Store nampak lah sawi ala-ala dwarf ni..compare dengan kat kebun mama size nyer lebih kurang...:D

Taraaa..bulat-bulat sawi dwarf ni..yang berlobang pun banyak tapi mama sembunyikan kat bawah..:p

Alhamdulillah sawi ni mama kasi sikit kat jiran rumah..aka kawan office k.syerliza...kata nya sedap manis...dia buat sup sawi...:D

Separuh lagi plan nyer mama nak masak lemak putih...makan dengan ikan terubuk masin....slurrppp!

Ulam raja..dapat 2 ikat

Mama bagi kat nenek dan k.syerliza...sedap dimakan sebagai ulam tengah hari semalam...:D
Lada jarum pun ada mama petik tapi tak elok...color merah separuh..then separuh lagi color coklat macam dah terkena jangkitan ulat buah....sedey...masa hijau bukan main segar je...tapi bila dah masak..rosak pulak!

2 comments:

  1. Lynn takder luck dgn sawi..tak pernah nak besar,separuh jln sumer kuning & mati

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy punya ni belalang & ulat lah masalah nya..duk berebut dengan diorg...mula2 dulu taknak hidup sbb tanah terlampau mampat..ermm dugaan berkebun..:D

      Delete