Mek Google

Loading...

Friday, February 7, 2014

Apam Bakar



Salam,

Pernah makan tak apam bakar...hehehe mama jakun..benda ni pun nak tunjuk..sebab tak pernah makan...ni macam pancake lah..moyang pada Raeesa & Naufal yang ajar ni...sedap betul makan panas-panas dalam pantang...cuma mama tak cicah lah dengan kelapa muda tu...hihih kang tak pasal sakit urat pulak...tapi biasanya orang combined macam tu lah makan apam bakar

Dalam apam bakar ni..ramuan nyer tepung beras, tapai, air, serai, lada hitam, bawang merah dan garam sedikit. Kuantiti ramuan tak ingat lah pulak..tapi agak-agak pekat cair macam kita nak buat pancake tu...gitu lah kaedah nya...:D

Boleh la cuba untuk makan pagi dan petang!

11 comments:

  1. Dulu kecik2 masa saya dok Terengganu selalu jgk mkn ni.....:)

    ReplyDelete
  2. memang sedap apam bakar nih..dedulu kat kampung ader jual sedap...memang kalo regukan dengan kelapa tu memang 2 biji tu tak cukup

    ReplyDelete
  3. Ramuan nye nampak mcm sedap...boleh cube lah nanti.. Kami pun jakun tek penah raser apam ni.. hehe.

    ReplyDelete
  4. assalammualaikum Nadia.
    mesti sedap apam bakar ni kan, nama pun tak pernah dengar apa lagi rasanya.

    ReplyDelete
  5. Nak kena test ni bila balik pantai timur.

    ReplyDelete
  6. Tak pernah rasa juga....ada jual kat area Geliga ke?

    ReplyDelete
  7. salam nadia,
    nie rasanya tepung apam kang..yg kecik2 dulu sll jugak makan..

    ReplyDelete
  8. Mungkin la kut ada jual...saya tak pasti...sebab ni pun tahu kuih ni dari nenek saya...macam tak pernah jumpa di pasar-pasar...

    ReplyDelete
  9. ct pernah jumpa masa duk kb dulu...ganu mmg susah nak jumpa...rasenya xpernah jumpa pun

    ReplyDelete
  10. Apam bakar? Kami lagi jakun tau.... tak pernah makan tau .... Ooooo ramuannya mm sesuai utk yg dlm pantang pun yer...

    ReplyDelete
  11. Sungguh ini baru buat kakak ni Nadia.
    Nak kena cubalah bila ada masa dan rajin.
    Kakak suka resepi ringkas dan tradisi.

    ReplyDelete