Mek Google

Loading...

Wednesday, February 26, 2014

Apa Nama?

Salam Rabu,

Tolong apa nama ahli baru laman mama ni..tidak ketahuan...Tanya bangla nursery..tapi dia pun tak tahu...

Kata nya pokok ni tahan panas dan warna merah...tapi bila bunga dah kembang..jingga rupanya...



P/s: terpaksa auto publish..tak sempat dan internet bermasalah...bila malam hari baru lah laju sikit

21 comments:

  1. Cantik merah kejinggaan...nanti tukang kebun bgtau namanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka juga color ni..cuma frust gak skit..sbb berharap merah menyala-nyala

      Delete
  2. Kakak panggil pokok bunga ganyong. Org jawa punya nama hihi...
    Cantik dan kalau besar lagi cantik sebab anak dia akan cambah dari bawah dia nadia.
    Bestnya kalau kakak dapat sepokok:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ganyong yer k.zakie..kalau spesis beranak pinak ni...baik tanam terus pada tanah kan..lagi hebat beranak pinak...boleh share dgn akak nanti anak nya..:D

      Delete
  3. Subahanallah... memang cantik warnanya Nadia.. akak suka pulak tapi tak tahu namanya.... kakzakie kata Bunga Ganyong tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah sy dah lama berkenan bunga ni tgk kat bandar2 pihak perbandaran buat landskap..tp tak tahu nama nak sebut di nursery...skali ternampak ada iras2 daun nya..terus beli..alhamdulillah mmg yer bunga ni yg dicari-cari...cuma color je tak merah

      Delete
  4. Salam.

    Kalau tanam banyak-banyak ket tepi pagar pasti cantik kan?

    ReplyDelete
  5. nama saintifik pokok ni 'Canna hybrida' tapi tak tau apa nama melayunya sebab selalu dok panggil canna je, kalau dalam industri landskap species ni dah dikira jenis orang tak pakai dah.... tapi skang dah keluar varian baru yang katanya boleh hidup dalam air juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena cari ni yg jenis baru...mesti patern bunga pun pelbagai...suka tgk bunga yg beralun baldu mcm ni..color pun terang

      Delete
  6. Canna atau di kampung setengah orang panggil pokok tasbih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang 3 nama utk pokok ni...ganyong, canna dan tasbih

      Delete
  7. Huhu.. name2 memang kami kurang arif.. tau tengok jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita...byk bunga berkenan..tp gi nursery org tanya nak beli bunga apa...x tahu nak cakap

      Delete
  8. terima kasih sudi singgah blog mama ni...maaf jika terlewat beberapa hari berkunjung balas...susah bila internet terhad...pada pengunjung baru seperti k.hayati, normala, honey, mrs.azmi...maaf jika terlepas pandang..sbb sy x dapat nak link blog kalian di blog sy..(guna phone smart cap ayam mcm ni lah) hihihi in shaa Allah perlahan-lahan sy atur langkah yer..:D

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. agaknya la k.mar...aritu tnya berapa color...dia ckp merah dan kuning

      Delete
  10. salam nadia,
    sy lagilah tak arif ngan nama2 pokoknie..mcm tak pernah tgk pun yer..:)

    ReplyDelete
  11. Cantik nanti merumpun pokoknya bertambah bunga makinlah indah.

    ReplyDelete
  12. salam nadia,
    tgk daun mcm daun pisang pun ada...color bunga dia cntik!!!

    ReplyDelete
  13. salam singgah. tengok bunga ni merah menyala, terus terngiang lagu Yusry merah menyala oh jantungku degup kencang kerna muuuuuuuuuuu ^_^

    ReplyDelete