Mek Google

Loading...

Monday, March 3, 2014

Stok Daun Bawang

Tumbuhan dapur yang paling mudah, taraaaa...daun bawang...kebetulan selepas mama berpantang....banyak bawang yang bercambah-cambah..dalam bekas bawang...tanpa fikir panjang..tanam aja lah...selepas 2 minggu cambahan nya tumbuh dengan subur...sekarang sudah 3 minggu...


Dari jenis bawang besar merah


Dari jenis bawang besar holland


Dari jenis bawang merah

Mama dah tuai beberapa kali untuk ditabur ke dalam telur dadar, masak kicap dan sebagai hiasan pada mee atau bihun goreng...suka kan bila perlu...petik saja dibelakang rumah...haih tak sabar tunggu sayuran lain membesar dan keluarkan hasil.



16 comments:

  1. sama dengan kucai , potong untuk menuai dan tumbuh balikk

    ReplyDelete
    Replies
    1. daun kucai sy kurus melidi..tapi mmg tak pernah putus

      Delete
  2. Jimat duit utk beli daun bawang ye Nadiah... dapat yg fresh lagi tu kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer k.yati..kurang lah seringgit belanja daun bawang....potong kat blkg umah saja...smlm pun ada semai lagi bawang ni

      Delete
  3. suburnya bawang nadia..yg sy tanam guna labu tak menjadi lak..yg uma survive yg ditanam guna akar..yg pokok daun bwglah..agaknya nadia terus tanam gitu jer yer stlh bercambah tuh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer ummu...guna bawang yg bercambah..letak separuh..bila dh tumbuh elok..br tambah tanah lg

      Delete
  4. salam nadia..
    kat umah pun dah seminggu lebih dok asingkan bawang yg dah bercambah.. belum tanam2 lagi ni.. hmmmm takde kerajinan lah pulak.. tengok sehari dua ni kot2 mood datang.. (padahal pasu dan tanah dah beli)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya weekend kut br menjadi tanam..:p..sy esok cuti birthday sultan ganu..boleh la ngadap anak pokok cili..nak asingkan..tumbuh banyak sgt

      Delete
  5. stok daun bwg kat laman kami dh lama out of stock...kena tanam balik ni...suka tnm dari bwg besar sbb daun dia lebar2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup kalu bwg besar...daun nya lbh lebar

      Delete
  6. Hi Nadia,

    Masalahnya daunnya akan patah-patah la bila panjang. Should us staking it?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy potong saja...nanti daunnya akan tumbuh semula

      Delete
  7. Jenis sayur yang paling mudah tanam dan jimat belanja. Tanah seciput pun boleh hidup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul k.mala mudah nak hidup..cuma tak lama...ni dah terlebih2..

      Delete
  8. Supply ever ready di kebun.
    Pest pun tak serang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat ni pokok tomato yang berhampiran hidup segar bugar...

      Delete