Mek Google

Loading...

Tuesday, March 4, 2014

Orkid Purple Dendrobium Anosmum


Assalamualaikum,

Hari ni terasa sangat produktif, seawal 6 pagi macam biasa sedia kan sarapan...sesudah makan dan en. somi dah ke tempat kerja...mak saya datang dengan jalan kaki ajak berteman untuk senaman jalan kaki di kawasan perumahan ni...terus tukar attire...selama sejam berjalan...(nak jogging takut terkehel lutut). Sesudah berjalan...saya ambil kereta hantar mak ke rumah nya...rushing sebab nak balik berkebun...tapi langkah terhenti...eh ada bunga!!!

Ini lagi Orkid di rumah mak saya yang berbunga...Kali ini berbunga purple...dan istimewa nya...Orkid Purple ni ada bau yang wangi...bau nya tak kuat...halus saja seperti bedak baby...meh la jamu mata tengok gambar Orkid nya..:D





...ermmm keinginan nak tanam Orkid belum tercapai lagi...tapi rasa nya baik saya baik pulih Orkid yang sedia ada ni...mana yang beranak pinak...boleh la diasingkan ke dalam pasu baru...nanti boleh la saya bela kat rumah sendiri pula...berangan sendiri dulu...hihih

Dah selamat ambil gambarnya...terus balik...untuk berkebun...rasa puas sangat spend time yang lama di laman rumah...hampir 2 jam setengah...erm esok lah cerita tentang nya...nak main dengan Raeesa dulu..:D

p/s: seronok dapat cuti public di tengah minggu macam ni...:D

11 comments:

  1. Assalam Nadia...Terengganu cuti apa hari ni? Orkid tu cantik sangat kalau ada bau lagila seronok kan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. k.mar birthday sultan..itu lah tgh berangan nak tanam bunga2 ni...tapi kawasan umah sy x sesuai lagi...takde tempat nak gantung

      Delete
  2. salan nadia, wangi orkid mmg special...dulu penah beli jgk orkid jenis wangi ni...tp entah kemana pi tinggai tunggul je lo ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah..takut jd tunggul..beli nya satu pokok bukan murah kan

      Delete
  3. Kalau kakak pun nadia tak tahu nama scientific setiap orkid. Sebut ikut warna ajelah..
    Halaman rumah nadia luas banyak boleh tanam. Rumah kakak secoet aje kat situlah berasak semua pokok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. laman tu mmg ada la tanah nya..tapi x sesuai cahaya...kne buat rumah pokok dulu kut...erm modal pulak..hihih

      Delete
  4. okid ni lambat berbunga tapi lama kembangnya..berbaloi baloii

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..sekali berbunga lama boleh tatap

      Delete
  5. cuti hari ni yer nadia..patutlah blh gie jogging...
    cantik orkid tuh..baik maintainygmana ade jer dl..

    ReplyDelete
  6. wow bestnyer.. senaman hirup udara segar lagi ngan mak yer.. :)
    orkid purple lawa sangat.. tapi tak bape minat tanam orkid.. hehehe

    ReplyDelete
  7. Lama tak bersenam he he he. .. cantik warna purple warna kegemaran.

    ReplyDelete