Mek Google

Loading...

Sunday, March 16, 2014

Bila Sebenarnya

Salam...selamat pagi,

Alhamdulillah...terasa segar sedikit pagi ni...hujan pun ada turun sedikit di bumi Kemaman ni...pada petang semalam...cuaca sangat redup dengan kehadiran hujan...tapi sayang nya mama tidak dapat berkebun disebabkan demam urat.

Tapi hihi digagahi jugak keluar rumah...bosan sebenarnya...snap lah gambar-gambar yang ada ni....





Bila sebenarnya buah Markisa ni nak masak? Sudah sebulan menunggu...belum ada tandanya nak bertukar warna...risau tidak menjadi dengan keadaan cuaca yang sangat panas sekarang ni...perlu ke dibalut dengan sesuatu?

10 comments:

  1. Kak Mar pun tak pasti...banyak juga buahnya !

    ReplyDelete
  2. Tak berpara pun ok juga ya...

    ReplyDelete
  3. salam nadia, sekali tgk mcm buah jambu batu...fresh!!!

    ReplyDelete
  4. Salam Nadia,

    Sat lg kenalah bina para ya, sebab pokok ni boleh menjalar jauh ni! Jiran rumah lama Mak Aji buat para dengan batang paip PVC, main sambung-sambung je, senang binanya.

    ReplyDelete
  5. Cantik2 buahnya. Nanti masaklah tu. Lepas dipetik, kalau peram seminggu baru lebih manis.

    ReplyDelete
  6. Hi Nadia,

    Dulu kan? I tak tau ini buah Markisa and boleh di makan so I anggap ini buah pokok hutan hahaha.. I wonder kenapa lah tuan rumah boleh biarkan pokok tu tumbuh menjalar sewenang -wenangnya, rupanya uah ni boleh di makan.

    ReplyDelete
  7. Kakak teringin nak tanam tapi tak ada tempat. Kakak rasa tak payah balut nadia. Rumah bapak kakak tu banyak biar aje. Dia kalau tak menjadi akan gugur. Kalau tak gugur tu oklah... jgn bimbang..

    ReplyDelete
  8. Salam semua,

    Sy ni mcm chips more sekarang ni...entah lah demam apa nya...sekejap ada sekejap hilang...
    Para mmg ada plan nak buat...tp tak terbuat...mcm minggu ni Hampir seminggu sudah mc...minggu sebelum nya balik kampung...ada kenduri n pelbagai program...jadi tak dapat nak concentrate...akhir nya jd la mcm tu markisa jatuh terduduk...

    Buahnya hanya 4 biji...tapi nampak mcm nak berbunga lagi...Dan sulur daun nya makin banyak..setakat ni tgk masih kuat Buah nya...xde tanda2 nak gugup....harap2 dapat la merasa

    ReplyDelete
  9. Anggaran 2 bulan dear dari cinonet sampai ranum.
    Selalunya kalau dah ranum dia jatuh sendiri je.
    Tukang kebun kalau yang tinggi-tinggi tu tunggu rezeki jatuh dari langit selalunya.

    ReplyDelete
  10. elok jer buahnya nadia..mungkin mkn msberbulan jugak kot sblm ranum..bestnya ade markisa..:)

    ReplyDelete