Mek Google

Loading...

Sunday, September 8, 2013

Popia Goreng Idaman Hati

Assalamualaikum & Selamat Pagi,

Sudah lama tak bercerita di blog ni...kalau blog ni rumah yang betul rasa nya melekit-lekit lantai..berhabuk sana sini...mesti penghuni boleh demam! Hampir 2 bulan kut yer...selepas tuan tanah mengalami sakit-sakit keinginan sendiri..:D

Alhamdulillah sekarang rasa segar...bertenaga walaupun terpaksa membawa berat badan yang mencecah 64 kilo ni...lenguh la jugak tapi apa kan daya..bawak la jugak takkan nak pakai cabut kan heeeeee...

okey back to topic di atas..semalam keinginan nak makan popia goreng..dah lama beli bahan nya..bila dah rasa gagah ni...boleh la buat sendiri...selepas prepare lunch...rehat kejap...dalam pukul 3 mama start buat...gigih hiris sendiri carrot...biasanya mama shredded je tapi mesin nya kat umah nenek naufal..malas nak bergerak ke sana..jadi hiris lah secara manual...45 minit jugak nak abiskan hiris 4 biji carrot...lenguh tangan!

Hampir 2 jam sediakan bahannya....akhirnya dapat la sebekas tupperware besar...40 biji popia semuanya...banyak-banyak ni mama bekukan..dapat la 3 kali goreng ni...:D





Saiz tu macam-macam lah pendek panjang gemok kurus...untuk makan sendiri boleh lah..kalau untuk jual memang tak lepas...hihihihi kang kena dakwa kenapa tak sama..charge harga nya sama..:p

Resipi senang mak enon:

1 pek kulit popia (mama guna brand Spring Home)
4 batang carrot (size sedang) - diparut halus-halus
3 biji telur
1/2 kilo udang - dicincang halus
Garam & gula secukup rasa
Udang kering sejemput
3 ulas bawang putih
Lada sulah (mama guna lada sulah instead of lada hitam..untuk kurangkan pedas)
Sedikit putih telor untuk gliss

Cara-caranya:

1. Tumbuk bawang putih dan udang kering sehingga lumat dan tumiskan sehingga naik bau.
2. Masukkan udang...kacau sebati kemudian pecahkan telur. Kacau sehingga telur & udang masak.
3. Masukkan lada sulah, garam dan gula secukup rasa.
4. Kemudian masukkan parutan carrot. Jangan masak terlalu lama untuk mengelakkan carrot terlalu lembik.
5. Tos kan inti popia dan biarkan sejuk seketika...
6. Bila inti dah sejuk..boleh lah start mengulung popia..kemudian goreng dan dihidangkan untuk makan petang..:D

Mama served dengan sos cili bersama mayonis saja...tak reti nak wat sos popia tu....meh jemput makan...:D



Naufal berjaya abiskan sebiji setengah...yang syok nya carrot pun dia telan...:D

15 comments:

  1. Assalam nadia,
    welcome back..lamanya dok bertapa..apa khabar? naufal sehat nak dpt adik nie..hehehe? dah 5 bulan ker lebih?
    bestnyer kan peknen leh makan sesuka ati ade alasan bwk budak..pastu dah bersalin jenuh nak buang yg menggeleber nie haa..huhuh..
    btw teringin nak buat popia tp kulit popiah suka nak dpt kat supermarket kat sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalnya nak belajar wat sdiri kulit popia..kulit popia basah..tapi x menjadi..jadi tebal..macam lempeng hahahah..
      alhamdulillah sekarang dah masuk 5 bulan lebih..memang macam2 nak mkn..lalu jer semua..durian yang tak pernah teringin pun jadi teringin..:D

      Delete
  2. Salam nadia,
    waah lama betul "menghilang"...muncul2 dgn satu Tupperware besar popia...hehehe...tima kasih nadia bg resepi ni. Naufal...dah nk jd abg ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah sebulan diri ni ok..tapi everytime nak berblog tertangguh..satu lg kalau buat makan tak pernah nak ingat snap gambar..mesti masuk mulut dulu..heheheh

      Delete
  3. Assalam Nadia... alhamdulillah dah boleh masuk rumah ni ... siap ada popia lagi... akak pun suka popia..sekarang dah malas nak buat... take care ya... dah berkebun semula ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...baru nak merajinkan diri semula ni kak mar..tapi aktiviti berkebun kena hold dulu...sakit urat sendi nak bangun duduk...tu sy heran macam mana ummu maintain kebun dia...:D

      Delete
    2. heheh..ummu ms peknen kuat...skrang nie lak yg kena jd pekebun simpanan..hehe

      Delete
    3. ummu kne betul2 sihat urat saraf...nanti cepat dapat lenguh-lenguh...sy ni padah pantang dulu x betul-betul..:D

      Delete
  4. Salam Nadia,

    Dalam tak diam dah 5 bulan baby dalam kandungan ya. Tengok entri popia teringat pula Ummuaidan yang bukan main rajin masak semasa pregnant! Penyakit berjangkit dari Fiji jauh sampai ke Kemaman pula! Lepas ni sapa pulak ya, yang tentunya x singgah ke Sg. Buloh sebab kilang dah tutup!

    Nadia macam tau2 je Mak Aji dok simpan kulit popia dalam peti ais, teringin nak buat tapi belum pernah try. Ha, ni resepi tersedia, x buat jugak x taulah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi tersenyum sendiri sy baca ni...cayok cayok...kita bikin popia...sy byk nak share resipi masa mengandung ni macam2 mengidam...tapi tak snap gambar la pulak

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  5. Assalamualaikum... lama nya bertapa... normalkan, kalau time awal2 pregy tu kan x lalu nak wat apa pun... kan kan.... Selamat kembali ye... agak 2 nurikak lahirkan baby dlm tahun ni gak atau awak tahun depan ni? Hehehe sedap popiah, smlm petang pun nani wat popiah goreng gak... tapi inti taugeh je... kekurangan bahan... lapor katakan... ngap jugak lah... Hehehe ok makyong... take care...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi dapat kat sy pulak pangkat mak yon!...kali ni due nyer 5/1/2013..kalau terawal thn ni jugak lah meletop musim hujan..mesti lapo saja keje nyer nanti..:D

      Delete
  6. Assalam nadia,

    Wahhh lamanya tak beraksi,welkam back. hehe........Nasib ada stok banyak popia tu,boleh goreng sikit2. Buat sekali penat,dapat nikmat hasil sikit2. hehe........Naufal sihat?,mama naufal pun sihat jugak ka? adik naufal pun sihat jugak ka? :)

    Thanks for the recipe. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah semua sihat terutama mama nya..mcm di pam pam badan ni...:D

      Delete