Mek Google

Loading...

Monday, September 23, 2013

Sayur..sayur...buah...buah

Assalamualaikum..:D

Lagi mama nak update cerita di Cameron Highland...antara penyebab utama mama suka ke sini..sebab suka tengok sayuran segar...yang ini takpe boleh membeli...mama tak tahan diri dah...wajib kan beli sayur..nanti boleh makan...heheheheh

Okey untuk al-kesah sayur kali ini...mama dan family hanya sempat ke pasar malam Brinchang dan Kea Farm S'Corner Cafe...hari pertama sampai pada 14hb Sept (Sabtu) tu aktiviti pertama hajat nya nak ke pasar malam Brinchang terus....tapi hujan lebat sangat bermula pukul 5 petang....jadi terpaksa lah kami singgah di S'Corner Cafe saja...tempat nyer berbumbung..jadi boleh la cuci mata tengok sayur yang ada...sayur dan buahan nya segar-segar...dan elok...untuk permulaan mama beli sedikit jagung, ubi keledek,buah strawberry, buah limau dan sayuran...:D


Ini jagung mutiara yang dah siap direbus...yum yum...hari Sabtu harganya 5 ketul rm10..hari Ahad 4 ketul rm10...bodek adik-adik indon tu kasi la jugak 5 ketul rm10..hihihih


Buah limau yang hijau tu..kulit yang nampak berkarat sikit lebih manis...yang oren pulak atas nasib lah..ada yang manis ada yang kurang manis..tapi takde lah masam sangat....pandai-pandai lah pilih...ini 3 kilo rm20..boleh campur..Manakala ubi keledek (takde gambar pulak)...4 packs rm10...beli rm50..dapat la free 3 packs...murah hati betul adik-adik indon ni...:p


Al-kesah strawberry ni sangat lah lucu...punya lah teruja nak beli sebab murah dan size nya yang gemok-gemok...2 packs rm15...siap cakap kat penjual tu esok saya datang harga sama yer...tapi dah nampak air muka penjual kurang menyakinkan harga nya akan sama..memang betul...pada hari Ahad...2 packs tu jadi rm28..kahkahkahakha....terus takde minat nak beli...lagi pun takde la manis macam buah limau...dah la kena beli coklat Hershey untuk bagi rasa manis...memang tak berbaloi..:p

Nampak jer besar-besar masak ranum..tapi masam!

Pada petang Sabtu tu jugak, penjualnya sebok packed sayuran dan buahan untuk dijual ke Singapore...memang segar-segar geram tengok...mengikut kata penjual...kebiasaan gred sayuran yang dijual  ke Singapore tak dijual di Malaysia ni...dari pemerhatian mama...size sayuran nya lebih besar, walaupun masak tapi masih pejal. 


Lobak putih, terung dan tomato gred AA....tomato tak sempat snap gambar..sebab buahnya ada dalam kotak..heheh

Nenek Naufal sempat mintak beli sikit terung dan tomato....harga mama tak pasti..tak ingat...walaupun besar-besar...tapi sangat lembut dan manis bila dimakan..especially terung tu...manakala lobak putih kami tak pandai makan..jadi takde lah membeli nya.

Ini balance tomato yang tinggal...mama dah guna buat ulam budu, masak kuah speggeti, masak kuah nasi arab, dan etc...memang sedap!

Pilihan sayuran 8 packs rm10 dan 4 packs rm10...

Ok..lepas dinner malam tu hujan beransur renyai-renyai..jadi kami fikir nak ke pasar malam Brinchang jugak...redah jelah...tapi pergi tengok-tengok saja sebab sayur kurang segar....berbanding dengan S'Corners tadi.


Himpunan sayuran yang dijual 8 packs rm10 atau packing yang lebih besar dijual 4 packs rm10...sama saja dengan harga di S'Corner....:D

Ini lobak putih giant...yang paling besar pernah kami tengok..1 biji ni dijual dengan harga rm8

Seperti yang dirancang, pada hari Ahad selepas pergi MARDI tu, kami sekali lagi ke S'Corner....memandangkan sayur-sayur yang dijual di MARDI pun takde pilihan sangat...hanya kobis dan kailan....punyalah bersabar kali ni nak ke S'Corner...pada hari Sabtu hanya mengambil masa 20 minit...tapi berbeza dengan hari Ahad...kami terpaksa meredah jem 2 jam untuk ke S'Corner dari Tanah Rata....huhuh cukup bersabar dan bertabah!

Kali ini di S'Corner ni kami sempat membeli cendawan, dan sedikit tambahan untuk jagung mutiara, ubi keledek, buah limau dan pelbagai sayuran dengan harga yang berbeza....hihih jenuh jugak lah kami mintak tawar seperti harga pada hari Sabtu....:p



Cendawan kuning dan pink..yang kuning mama masak sup...yang pink mama goreng dengan daging seperti mana yang disaran kan oleh penjual..memang sedap...mama lebih suka cendawan pink, sebab iainya ranggup krup krap..tak lembik..:D 

Kali ni mama berpuas hati membeli sayuran dan buahan (kecuali strawberry yang masam)...sudah seminggu berlalu tapi sayur-sayur yang berada dalam fridge mama masih elok....mereka menunggu giliran untuk dimasak dengan penuh sabar...hihihi...:D

14 comments:

  1. salam nadia,
    mahal betul kan jagungnyer tuh...sib baik kat sini murah jer..
    sayur adae yg murah n mahal kang...yg penting fresh fr farm tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya ada yang 8 ketul rm10...6 ketul rm10..depend pada size dan jenis...kat pasar malam brinchang jual mcm2 jenis..ada jagung mutiara..kristal..susu..dan yang biasa...cuma lepas compare..sy tengok quality jagung kat s'corner ni lagi elok...isi penuh...dan besar2..tak rosak..

      Delete
  2. membara-bara semangat nak gi CH lepas baca entry ni...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom jom plan cuti2 ke sana...tapi tang penginapan tu kena hati-hati sebab rate merapu-rapu

      Delete
  3. jagung tu memang sedap, cendawan tu pun sedap... amoi jual cendawan tu mesti rindu kat kita orang he he!..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti k.mar regular customer nih...sy ni br cuba..mula2 tak caya..kut pewarna je..beli satu pack saja setiap satu..rupanya mmg sedap..tahun lepas pergi langsung tak beli sbb tgk pelik..hihih

      Delete
  4. assalammualaikum Nadia.
    bayangkan jagung mutiara tu hasil tanam sendiri..ohh bestnya..lagilah manisnyakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sudah tentu sangat best kalau dapat tanam sendiri..kak puteri mungkin boleh cuba...:D

      Delete
  5. Tak pernah jumpa lagi dengan cendawan tu, terliur saya. Ni yang tak sabar nak ch ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada satu lg jenis..takde dlm gambar...sbb dibela dalam rumah..tak boleh masuk...cendawan telinga kera tak silap...color dark brown kehitaman...sedap jugak buat sup...:D

      Delete
  6. Assalamualaikum Nadia,

    Memborong sayur dgn buah ni merupakan aktiviti yg seronok selain mengambil gambar bungakan. Nak pergi juga la ke CH

    ReplyDelete
  7. Lots of interesting pic. Mushroom wif different color tu 1st time tengok. Tq! My favourite place for borong & tengok sayur & bunga too. But i mabuk kereta...takut journey nya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul olive..jalan bengkang bengkok...i ikut jalan Raub yang sempit..lagi scary

      Delete