Mek Google

Loading...

Tuesday, September 24, 2013

Keinginan: Nasi Arab Ayam Tandoori

Assalamualaium & Selamat Pagi...:D

Pagi ni light breakfast saja...susu anmum segelas dengan 4 biji karipap..dan 3 biji popia...berat mama dah 64.9 kilo ni...risau naik mendadak nanti kena minum air gula pulak...sekarang sudah 25 minggu...agak malas sebab mama terpaksa refer ke pusat klinik kesihatan Balok Kuantan..agak jauh dari rumah...dah la kena drive sendiri...sangat malas...:p sendiri mau ingat lah kan...berhati-hati dengan pengambilan makanan yang bergula...hihihih

Okey itu cerita pagi ni....tujuan sebenarnya nak update antara keinginan makan mama...nak makan nasi arab dengan ayam tandoori...nak beli aje..tapi kebanyakkan kedai nasi Arab di Kemaman ni tak jual nasi Arab dengan ayam tandoori..biasa nya dengan kari kambing atau ayam bakar rempah..atau ayam yang diperap dengan rosemary.

Berfikir punya fikir...okey mari google cara membuat nasi Arab...mama tekad untuk buat sendiri nasi nya..memandangkan dalam kabinet rumah mama ada sos tandoori yang segera jadi boleh lah perap ayam dengan sos ni.....mama jumpa satu blog ni..menarik olahan nya Azie Kitchen . Mama cuba nasi arab Hadramaut..memang maut bila makan..mama makan bertambah-tambah...:p

Antara bahan yang dimasukkan ke dalam sup

Sup stock ayam....rebus ayam sekejap...kemudian dalam 15 minit mama keluarkan ayam untuk diperap dengan sos tandoori.

Preparation untuk Zabadi...mama goreng sekejap dengan olive oil bagi bahan yang agak keras seperti ubi kentang, terung dan capsicum. Kemudian sejukkan, dan gaul dengan salad, tomato ceri dan mayonis.

Ini hasil Zabadi 

Ayam Tandoori siap dibakar...perap selama 30 minit saja

Sup..Naufal suka sangat dengan ubi kentang tu

Nasi Arab Hadramaut...mama tak letak saffron..tak ada..:p

Jika dibandingkan hasil dari Puan Azie memang sempurna....tapi mama puas hati dengan resipi yang dikongsikan...rasa nasi nyer sangat sedap...mama tak sempat buat sos Salatah..dah lenguh kaki..mama hanya sempat sediakan Nasi Arab, Ayam Tandoori dan Zabadi...memandangkan ayah Naufal suka berkuah....jadi mama hidangkan dengan lebihan sup stock ayam...hahha macam nasi Ayam pun ada..:p


Jika teringin nasi Arab Hadramaut..sila lah cuba...selamat mencuba..:D

16 comments:

  1. Saya tengok sup yg nadia buat tuh mmg terliur betul heheh..dahla posa nie
    kalau belum pernah mencuba sy susah nie sikit nak cuba2 buat sbb tak tahu rasa kan..takut turn out lain drp yg sepatutunya.kalau makan orng buat dl, rs best, baru leh cuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kalau tak pernah cuba..takleh bayang sama ada rasa tu kita boleh terima ke tak..sy ni jd gila nasi arab..balik dr mekah madinah br ni..tersuka pulak..:D

      Delete
  2. hahah...teringat keinginan masa pegnent kat anak sulong dulu...tiap2 hari menu nasi arab/nasi minyak/nasi kandar...sib baik baby xmuka cam mamak2...tp alhamdulillah kakak mmg suka makan nasi...esp kari mamak...aiyoooo

    ReplyDelete
  3. hehehe......sedap tu. saya tak pernah cuba buat sendiri sbb tgk resepi mcm renyak sikit.....tabik pada sesiapa yang buat sendiri nasi arab. :)

    la ni banyak dah kedai yang jual nasi arab sbb macam dah trend org kita suka makan nasik arab...sedap~~~~

    ReplyDelete
  4. panjangnya nasi dia, erm...Nampak sedap

    ReplyDelete
  5. Nadia guna beras Faiza yg baru itu ke. Panjang betul! Kakak tengok macam nak ngap aje rasa hihi...
    Kalau mengidam boleh buat sendiri macam ini puas hati semua dapat merasa..

    ReplyDelete
  6. ct..hahaha kalau pregnant kan naufal suka mkn buah dan ubi..memang dia suka sangat pisang, rambutan dan ubi...kali ini kita tgk hasilnya nanti..:p

    ibu qis...kalau dari segi olahan cerita penyediaan mcm renyah..tapi sebenarnya campak2 saja...buat sup stock ayam...siap..boh dalam rice cooker utk masak nasi pulak...sementara masak nasi..prepare salatah ngan zabadi..salatah blend saja..zabadi gaul-gaul...tu sy saja goreng sbb ada terung..hihiihih

    rose....memang panjannnnnnnngggg..kikiki

    kakzakie...betul beras faiza..tapi sy tak pasti yang keluaran baru ke yang mana..sebab songlap mak punya dalam 4 cawan..kikiki

    ReplyDelete
  7. masya Allah....sedapnye nampak!!

    ReplyDelete
  8. masya Allah....sedapnye nampak!!

    ReplyDelete
  9. Salam Nadia, Akak pun baru masak nasi arab semalam tapi lauknya tak de sup, akak buat acar buah, ayam panggang dan salad sedap juga.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah lah acar buah...ada kat umah makcik sy buatkan untuk bulan puasa lepas...boleh cuba nih mkn dengan acar buah pulak

      Delete
  10. Rajinnya nadia memask..sya ni rjin memakan je ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. teringin nak mkn...semangat rajin pun dtg..hihih

      Delete
  11. Wah drooling...dulu masa mengandung Ilhan setiap minggu naik 1 kilogram, doktor pun tak tau punca apa.
    Mungkin masa tu simpan banyak air sebab ngandung anak lelaki tukang kebun kena water retention teruk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa sama mengandung naufal dulu after 5 months...everyweek naik badan...test diabetic takde...sy agak sbb sy kurus sangat before mengandung..jadi bila mengandung naik mendadak...:D

      Delete