Mek Google

Loading...

Tuesday, September 17, 2013

Dari Terbuang...

Salam...

Dah hampir seminggu tak menulis...takde idea dan mood nak bercuti...hihii nanti diceritakan hal cuti cuti..:D

Sekarang ni musim buah..macam-macam buah....free jer dapat..buah durian, mangga, manggis, duku, langsat, rambutan, binjai, dan rambai...untung orang ada kebun kan...mama sekeluarga tompang sekaki untung rezeki berkawan dengan orang ada kebun..hihihi

Ini mama nak kongsi kan kisah buah mangga yang terbuang..hihih takde la terbuang apa pun..asalnya pokok ni tiap-tiap tahun berbuah dengan lebat..dan mungkin rasa nya lemak manis..sampai ada pekerja-pekerja di sini siap booking dengan menandakan nama masing-masing pada buah nyer...pokok mangga ni ditanam zaman dulu kala lagi di sekitar kawasan kilang tempat mama bekerja...hanya sepokok ni yang boleh diharap...berbuah elok...:D

Tapi tahun ni buahnya luruh lebih awal...jadi rasanya kurang lah sikit..dan menjadi lumrah benda yang kurang sedap..takde la orang berebut ye dak...:D

Nak dijadikan rezeki mama kali ni...ada hamba Allah yang kutip semua buah yang luruh dan masih berkeadaan elok...dan dibahagi-bahagi kan dalam office....kalau ikutkan mama memang tak makan buah masam-masam..tapi atok Naufal sayang nak buang..jadi atok Naufal proses buah mangga masam ni menjadi jeruk mangga...masa proses menbuat tu mama memang ada berkata-kata dalam hati.."tak jadi..memang menbazir lah gula & garam..hihihi"

Selepas 5 hari...taraaaaa..balik kerja...mama tengok Naufal sedang kunyah sesuatu yang berwarna kuning! Apa tu...nenek Naufal pun cakap.."gi la amik dalam fridge nu..sedap jeruk pauh (mangga) ayah buat"...haih jadi ke jeruk..mesti sedap kalau Naufal boleh makan penuh nikmat...heeeeeeeeee



Ini cuba dulu...semangkuk kecik...mama memang tak suka kalau masam-masam...tapi lepas abis semangkuk ni..mama bantai sebekas besar..abis...rasanya manis-manis lemak...mangga muda wat jeruk ranggup krup krap makan...:D


Jadi haruslah mama nota kan cara penyediaan nya di sini:

1. Kupas dan potong buah mangga (8-10 biji) kecik-kecik. Kemudian cuci dan toskan
2. Kemudian rendam dengan air garam (4-5 sudu besar) dan biarkan berada disuhu bilik selama 2-3 hari.
3. Selepas itu, siram buah mangga dan toskan sehingga kering.
4. Selepas kering, rendamkan buah mangga dengan gula/gula kastor pula...gula ni sukatan 3-4 senduk. Masukkan ke dalam peti ais...selepas 2 hari boleh lah merasa jeruk homemade!

Selamat Mencuba!

13 comments:

  1. aahh..mmg sedap nampaknyer jeruk tuh nadia..tambah2 tgk naufal dok makan ngan kusyuknyer..sy kalo tak peknen asam mmg tak terliur langsung..hehehe

    ReplyDelete
  2. Salam nadia..sya dulu pnh cba jgk buat jeruk mngga ni..tp sbb trlmpu pndai..sya terus curah air gula yg panas tu ke dlm mngga tu..terus lembik jdnya buh mngga tu..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy lagi lah tak tau proses nya..ni ayah sy yg buat...sorry sebetulnya tak guna air gula pun...guna gula kastor..nanti jeruk ni akan kuarkan air nya tersendiri

      Delete
  3. ASSALAM Nadia..
    sonok tengok naufal makan jeruk.. sedapnya.
    Kecur liur baca penyediaan jeruk ni..
    dulu pegnen fiyya tak tingin pun nak makan asam, semua nak yg manis manis belaka je.. mangga masak je ada dlm list selain buah naga dan buah epal merah.. hehehehe

    ReplyDelete
  4. Salam Nadia,

    Mak Aji copy paste resipi jeruk ni, kalau ada kesempatan nak cuba! Kecur air liur tengokkan! Naufal pun bukan main lagi dia ya, elok aje dia makan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak aji tang gula tu bukan air gula yer..hanya gula..sy silap paham..dah edit resipi yang betul

      Delete
  5. menarik resepi ni, kene cuba ni, lagi pun sy Nampak banyak buah pelam kat kebun abah sy yg masih muda

    ReplyDelete
  6. huhh mengalir air liur..mangga jeruk sedap..hihihi..nak sikit.

    ReplyDelete
  7. aahhhh... meleleh air liur ni ha. mcm terasa-rasa masam manis jeruk pauh tu.

    ReplyDelete
  8. Adui.......meleleh air liur ni tgk naufal makan jeruk,acik nk sikit boleh? hehe. Homemade jeruk lagi sedap...tak da bahan pengawet untuk tahan lama. Terima kasih kongsi resepi....harus di cuba......sedap~~~~

    ReplyDelete
  9. salam nadia...
    tgk naufal mkn kecur air liur....hehehe...mesti try ni...homemade jeruk...

    ReplyDelete
  10. salam semua...semua kecur liur kan tgk jeruk ni..hihihi hari ni dah hampir seminggu lebih jeruk ni berada dalam fridge..masih elok krup krap...ada la 2 3 keping yang dah lembik tapi masih boleh dimakan...mmg takde bahan pengawet apa pun..cuma garam dan gula...oh yer sy silap letak AIR gula..rupanya ayah sy tak letak AIR..hanya gula kastor yang serbuk halus tu..tabur macam tu jer dalam bekas..goncang2..kemudian simpan dalam fridge. Takde gula kastor..blend gula kasar tu jadi serbuk..:D

    ReplyDelete