Mek Google

Loading...

Sunday, June 29, 2014

Untung Sabut Timbul...Untung Benih?


Untung sabut timbul...untung benih tenggelam...betul tak?

Salam 1 Ramadhan arini kita...selamat berpuasa!

Gambar di atas saya ambil semalam, ia nya benih cili solok, terung sekaki dan ketumbar...kalau tak silap..dulu pernah terbaca entri rakan blog mengenai biji benih yg tenggelam lebih elok berbanding yang timbul...(jika salah tolong betulkan)

Jadi selepas sejam saya rendam, itu lah hasil nya...hanya 4 biji benih terung sekaki yang tenggelam...cili solok dan ketumbar semuanya timbul...

Kiranya nanti kalau saya semai, pokok nya tak bagus ke macam mana...jom discuss!

12 comments:

  1. Salam Ramadahan Nadia. Kakak pun dah semai dah cili solok ni. Pokok dah tumbuh malangnya tak tahu bed yang mana satu kak letak sebab campur dengan cili besar merah. Kak pun kira untung sabut juga lah..harap2 ada satu dua benih cili tu hidup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam kak mala, sy dah byk kali semai cili solok ni...tp belum beruntung nampak nya..ini abis satu pek sy semai...masih ada 2 pek lg

      Delete
  2. Sy tak tahu plak kna rendam dulu seed sblum semai, patut yg sy punya asyik x tumbuh ja nadia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm benih kecik2 sangat tu tak perlu...terung cili betik n etc sy rendam ngan air suam dulu..nak mudahkan bercambah

      Delete
  3. selamat menyambut ramadhan nadia n family..
    sy baru tahu pasal nie..hehehe...cuba nadia buat eksperiment tgk..tanam dan semai asing2...mana tahu kan toeri tak semestinya btul..yer tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah..ni cuba dulu..sy cari entri dulu yg baca tak jumpa plk

      Delete
  4. salam ramadhan nadia n famili
    oooo baru tahu ni caranya nak uji seeds bernas ke tak...
    tq nadia

    ReplyDelete
  5. Salam Ramadhan Nadia... wp timbul cer semai kut2 bernas benih tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah lagi 3 minggu klu jadi sy up story berikut hihihi

      Delete
  6. Selamat berpuasa dan berbuka semua...fuhh penat masak....tgk blog jap...lg 30 minit nak buka puasa

    ReplyDelete
  7. Assalam Nadia,

    selamat Berpuasa buat nadia sekeluarga. :D

    kalo tak silap saya jika benih yang di semai timbul bermakna tak bernas. Tp boleh je nadia semai. mana tau masih bernas lagi. Tak pun semai atas tisu dulu ka.

    Good luck nadia. :)

    ReplyDelete