Mek Google

Loading...

Thursday, June 5, 2014

Pokok Zinnia Pertama!

Salam,

Proses mama menanam untuk mendapatkan pokok bunga Zinnia cantik dilaman...sangat panjang..dahulu banyak jenis juga benih Zinnia yang mama semai...tapi hampa...tak muncul-muncul...mama cuba pula ambik benih Zinnia di rumah makcik mama bulan March lepas...benih nya dari bunga Zinnia yang bewarna purple...mama semai...bercambah tapi sekali lagi hampa...anak pokoknya mati mungkin cuaca panas sangat...

Kemudian mama membuat pesanan dengan Diana di KBB...Zinnia Cactus Mixed...dalam 5 hari benihnya bercambah...yang ini mama terus alihkan pasu nya ditempat yang lebih teduh...sangat berhati-hati...setelah banyak kali mencuba..Alhamdulillah..kali ini berhasil beberapa pokok..cuma berdebar pula menantikan bunga nya




Gambar diambil pada 4hb Mei 2014

Bila pokok agak matang...mama pindah pada patch tepi pagar hadapan rumah.


Gambar diambil pada 1hb June 2014

Okey dah nampak kudup nya, seminggu sebelum 1hb dah nampak kudup nya yang belum terbuka.


Pada 3hb June 2014 - Color Oren


Pada 4hb June 2014 - Color Pastel Pink

Benih Zinnia Cactus Mixed boleh didapati di sini. ~ 30 seeds for RM3. Untuk pesanan, email pada nadiarashid7582@gmail.com.







17 comments:

  1. emmm...cantiknya, klu dulu2 saya panggil bunga matahari..

    ReplyDelete
  2. Tak lama lagi bunga la tuu.... lagipun pokok ni tak banyak ragam...

    ReplyDelete
  3. Salam Nadia,

    Yeay! Tahniah.. berwarna warni lah ye laman Nadia? Syok!

    ReplyDelete
  4. mixed color, cantik...nnti dh berunga byk2, ceria laman

    ReplyDelete
  5. cantiknya color oren...ct punya color cream

    ReplyDelete
  6. Subahanallah memang cantik bunga tu Nadia.. baru pertama kali akak menengoknya.. akak pun tak tahu namanya.. tq share ye.. tahu jugak akak ni :)

    ReplyDelete
  7. Memang cantik Zinnia ni, nanti dia jadi lapis2 lagilah comel. Macam kuih samperit.

    ReplyDelete
  8. tadi pagi keluar yg color pink pudar pucat...tapi x sempat nak amik gambar..ada lagi beberapa tak kembang lagi...tak pasti color apa..bila semua kembang nanti senang nak cari color yang tak ada lagi

    ReplyDelete
  9. Agaknya sama je debaran tuan menanti bunganya berkembang dengan ibu yg menanti kelahiran anak yek NR.... hehe...
    Cantik....sebulan lebih jugak bunganya ye ...

    ReplyDelete
  10. kalau kat sini senang lak tumbuhnya zinnia nie nadia..cuma perlukan benih yg fresh jer lah..tabur jer mesti semangat mereka tumbuh..nanti simpan benih tuh tau boleh tanam lagi..

    ReplyDelete
  11. Assalam Nadia,

    cantik la bunga zinnia yang nadia semai......mmg benih diana KBB sangat bernas dan lasak. :)

    ReplyDelete
  12. Diberikan nama cactus sebab lebih tahan dengan cuaca yang tak tetap sekarang agaknya kejap panas pastu bila hujan ribut semacam pula penangan fenomena El-Nino.
    Yang sama batch dengan Nadia dan tengah berbunga tumbuh sendiri lepas hujan mula bertandang lepas kemarau berpanjangan hari tu. Walaupun benihnya dah berminggu-minggu kena panas kemarau tahan sampai tumbuh sendiri balik.
    Terasa istimewa dengan pagar berputih tu.

    ReplyDelete
  13. Diberikan nama cactus sebab lebih tahan dengan cuaca yang tak tetap sekarang agaknya kejap panas pastu bila hujan ribut semacam pula penangan fenomena El-Nino.
    Yang sama batch dengan Nadia dan tengah berbunga tumbuh sendiri lepas hujan mula bertandang lepas kemarau berpanjangan hari tu. Walaupun benihnya dah berminggu-minggu kena panas kemarau tahan sampai tumbuh sendiri balik.
    Terasa istimewa dengan pagar berputih tu.

    ReplyDelete
  14. Cantik yg oren tu.. K Mar kena semai semula benih zinnia ni...

    ReplyDelete
  15. Cantik yg oren tu.. K Mar kena semai semula benih zinnia ni...

    ReplyDelete
  16. If your credit score card financial debt is very higher, then believe of credit
    score card debt consolidation. Then Once more it doesn't impede you from acquiring more
    accounts. Alabamians have been silent for far as well lengthy.


    Also visit my web site - national credit card relief ()

    ReplyDelete