Mek Google

Loading...

Monday, May 13, 2013

Jambu Batu @ Guava

Salam Dihari Isnin,

Okey ini mama nak tepek beberapa gambar jambu batu yang ditanam oleh atok Naufal...dah lebih 10 tahun kut usia pokok jambu ni...hmm tak pasti lah mama cuma yang pastinya buahnya sangat sedap! kali ni banyak pulak berbuah...biasanya berebut dengan pak kera...suka sangat petik semasa buah jambu masih kecik...kali ni tak nampak pulak diorang ni..mungkin dah berhijrah ke tempat lain. 

Aktiviti petik dan membalut buah jambu yang masih muda ni dilakukan pada petang Jumaat lepas....mama tolong tunjuk aja mana buah yang dah besar..lepas tu tolong makan dengan kuah rojak Mak Bee..nyummm!




Atok Naufal balut buah nya dengan beg plastik untuk elak disuntik serangga perosak...tapi heran jugak..walaupun dibalut ada 2-3 biji telah digigit sebelah sahaja oleh musang..tapi pembalutnya masih elok..dah buah ditinggalkan dalam plastik beg elok masih tergantung..adakah musang pandai membuka plastik beg? Entah lah...:D 

Ini hasilnya pada petang itu...:D

Rezeki kami...alhamdulillah..:D

Semalam khas hari Ibu yer..nampak ramai wishes for Ibu...mama confuse hari apa sebenarnya hari Ibu ni....heheh..tapi suka jugak tahun ni tiba-tiba dapat combine celebrate Hari Ibu & Hari Kelahiran mama di bumi Allah....alhamdulillah....dan rasa-rasanya Allah kurniakan sesuatu untuk mama sekeluarga...doakan semuanya selamat & dipermudahkan urusan mama...amin..:D

23 comments:

  1. Selamat hari ibu nadia..mcm jambu batu kan..sedap tuh makan ngan cicah..kat sini jambunya semua kecik2..:)

    ReplyDelete
  2. hepi mother's day nadia...tak kan sambut dgn cicah jambu batu jah! hehehe...jambu mmg feveret lah

    ReplyDelete
  3. Selamat hari ibu nadia,wow makan jambu cicah dengan mak bee memang terbaik la. Sekali ngap selamanya ngap...tak leh berhenti. hehe

    ReplyDelete
  4. Selamat hari ibu juga untuk kalian...mmg best makan jambu batu ni...abis sebiji untuk sy..takle mkn byk2...sy cepat sembelit pastu nanti akan tumbuh lah jerawat batu...:D

    ReplyDelete
  5. assalam Nadia... hari ibu hari-hari he he... bila berhenti kat hentian Tapah gatal je mulut nak tanya penjual anak pokok jambu.. bila ingat bos akan jeling tak jadi tak jadi... nanti one fine day kena tanam pokok jambu juga.. nostalgia pokok jambu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul hari ibu hari hari..tapi mak sy cakap hari-hari ibu tetap bekerja untuk family..especially untuk anak2....:D

      Delete
  6. assalam nadia..
    semalam bizi tahap tarzan panjat pokok... hari ni baru nak BW kat sini..
    tu la.. hari ibu ni biasanya nani pun tak sambut.. kecoh sana sini dok cakap hari ibu la.. semua bergantung pada niat murni masing2 la..
    pasal pokok jambu tu, fulawehhh.. 10 tahun dah usia dia.. buahnya banyak kali dah ke dapat? banyak tul buah jambu ye..
    erkk.. ada musang boleh buka plastic bag? musykil gak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer nani..buah banyak kali dah berbuah..cuma tak banyak mcm kali ni..sebab tak rosak...yg musang tu entah lah...pelik jugak

      Delete
  7. Wah syoknya, kami tak de masa terluang nak balut buah-buah jambu lagi memang habis kena suntikan. Saya pun masa balik Terengganu hari tu first time bila kuah rojak Mak Bee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapkan mak bee...buah apa2 pun sy suka cicah..tembikai pun heheh..mkn keropok mcm rojak pun sedap

      Delete
  8. blender campur serbuk asam pun sedap hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye jugak kak kam...ada blend tp tak plak sy boh asam boi...next round boleh try..:D

      Delete
  9. Salam Nadia,

    Selamat Hari-hari Ibu! Belated takpa sebab hari-hari, kan! Macam Mar cakap, nostalgialah buah jambu ni - zaman anak dara memang sibuk memanjat pokok jambu ni, sampai ke atas bumbung dapur sebab nak petik buahnya! Yang sedapnya putik jambu yg kecik2 tu, gigit sampai tinggal bijinya yang masih rapuh, makan gitu je, apalagi kalau di atas pokok tu sendiri, 2 kali ganda sedapnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ditambah pulak angin sepoi-sepoi bahasa kan mak aji...haih sekarang nak memanjat bagai ninja..uishhh alang-alang tuh..:D

      Delete
    2. Salam Nadia,

      Memanjat tu zaman dolu2, sekarang kita kasi can kat org mudalah pulak. Kut ya pun budak2 skrg mana main panjat2 dah, masing2 dok ngadap PC atau HP aje, :)!

      Delete
  10. ala bestnya nadia, ada pokok jambu baka besar ni.Akak baru menyemai dan dah tinggi sekitar 5 inci. Nak tinggi sampai boleh panjat2 macam ni, berapa tahun agaknya ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok ni dh hampir 10 tahun kut..ke dh lebih tak pasti...tak besar sgt pokoknya...dahan tak tahan untuk dipanjat ni..dahan kecik je...panjat guna tangga heheheh...

      Delete
  11. Replies
    1. thanks dini bertanya...sy alah pada blog...rasa cemuh tgk blog...takle ngadap lama...berkebun pun tak tau apa jadi dh..sy serah pada assistant urus..ikut dia lah apa dia nk buat...lg pun tak ada benda nak update

      cukup esok 2 months kut pregnant..tak g check up lagi..:D

      Delete
    2. assalam nadia... akak tertinggal bas.. hi hi alah pd blog.. alah alaf baru ya .. ramai juga yg K Mar dengar alah dengan blog.. anyway tahniah dan take care... alhamdulillah Naufal akan jadi abang...risau gak kut apa-apa hal kan! :)

      Delete
  12. salam nadia...
    baru sy nok bertanya apo khabar,
    dini doh tanyo tuh...alhamdulillah ..tahniah atas good news,..sy dok berpikir2 doh tuh..:)

    ReplyDelete
  13. Oooooo naufal nok jadi big brother doh.....hihihihi...tahniah......ho ado jugok deh alahan ko blog.....canggih ni....kihkihkih.....takpo takpo, jago diri molek dehhhh

    ReplyDelete