Mek Google

Loading...

Tuesday, May 7, 2013

Apa Pendapat Anda Mengenai Pasu Plastik

Assalamualaikum,

Terpanggil saya untuk bertandakan pendapat pada para peminat berkebun....mengenai selamat atau tidak menggunakan pasu plastik untuk tanam sayur...saya ada membeli beberapa lagi pasu plastik memandangkan harga nya murah RM2 sebiji dan sangat ringan untuk dialihkan...ia juga dari kualiti plastik yang bagus berjenama Apple Lady.....Tetapi agak sangsi dengan dakwaan mengatakan pasu plastik tidak sesuai untuk sayuran kerana ianya mungkin akan ada tindakbalas kimia apabila terdedah dengan cahaya matahari secara berterusan....dan dikhuatiri bahan-bahan kimia itu pula akan memberi kesan pada tanaman terutamanya sayuran.

Saya cuba membuat research pada Mr. Google tapi tak banyak penjelasan yang tepat. Mohon sesiapa yang arif boleh memberi pandangan. Terima Kasih.   




18 comments:

  1. Nadia,

    sayo penoh gunok pasu plastik hok BaBas. Ok jah setakat ni......peoh tane kangkun dan pudina dale tu, subur molek aiihhh.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah subur molek pokok..tapi niat terbantut bilo ado kato bahayo guno..haih...pasu ceramic 4 rial plg muroh sini...hohoho kalu lah betul abis punoh projek kitar semula

      Delete
  2. assalamualaikum...
    saya yg tak arif pasal berkebun ni tak boleh jawab atau beri pendapat.. dan baru je noted yg ada kesan sampingan bila nadia bagi tau tu.. hmmmm betul juga and kena study lebih lanjut kan.. tapi nak komen tak boleh.. sbb tanam cili pun cili mati.. macam mana nak bagi komen.. hahahahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah stay tune kut ada yang akan bagi informasi yang sahih...sy hanya utarakan kesangsian...sebab tadi sejam waktu lunch dikorbankan untuk mencari maklumat..tapi hampa...

      Delete
  3. emmm...ct pun pernah dgr org cakap pasal ni...tp bila xde fakta sahih...makanya ct pun guna jugaklah pasu plastik ni...coz murah n ringan...lg pun kalu kita compare sayuran yg kita tanam sendiri lam pasu plastik (confirm xde racun dsb)...dengan yg dibeli kat pasaran yg segar bugar tp beracun...dah tentu kita pilih yg tanam sendirikan...just my opinion coz xde prove yg jelas ttg bahaya penggunaan pasu plastik ni stakat ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah sy google2 takde pun info2 yang mengiakan dakwaan ni...kalau betul..byk tu pasu plastic kena tukar..tanam bunga..huhuh..

      Delete
  4. Salam Nadia,

    Ni kali pertama dengar pasal pasu plastik ni. Mak Aji memang guna, dahlah murah, ringan, x teruk sangat belakang time angkat-mengangkat. Agaknya yg timbul isu ni semacam minum air dalam botol plastik yg dok dalam kereta tu ya, chemical leak yg masuk ke dalam air. Harap xdelah berasas sbb banyak pasu plastik, dalam styrofoam pun ada ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan sy pun berharap dakwaan tak berasas...sbb banyak lagi kailan nak kena alih tu...kalau takle guna pasu plastik..abis la duit

      Delete
  5. salam nadia..
    mintak maaf yer tak reti nak bg pendapat sebab blom pernah cuba..cuba dl one round tengok camaner hasilnya nanti yer nadia...

    ReplyDelete
  6. hmm..harap-harap itu semua dakwaan palsu sebab saya pun guna pasu plastik dan kitar semula. Ringan dan mudah untuk orang yang selalu berpindah randah.

    ReplyDelete
  7. Pasu plastik mcm dlm gmbar tak pasti. Tp klu yg sll tanam pokok dlm botol air plstik mcm botol mineral tu, sy ada tbaca ade jenia botol yg x sesuai...

    ReplyDelete
  8. Assalam Nadia... pernah juga dengar mengenai agar hati2 dgn plastik yg kita guna.. untuk pasu2 tu belum ada yg keluarkan fakta lagi.. semoga kita dlm perlindungan Allah..

    ReplyDelete
  9. itulah kalau yg plastic kitar semula tu memang ada fakta mengatakan tak boleh guna berulang kali especially botol minuman...kimia nya terurai..jadi untuk sayuran bahan kitar semula tak semuanya boleh digunakan...pandai-pandai lah kita memilih
    cuma tak pasti pasu plastic...mungkin setengah pihak apply benda yang sama akan berlaku..disebabkan ianya datang dari material yang sama iaitu plastic..tapi bagi saya composisi bahan2 untuk menjadikan botol minuman tak sama dengan bekas pasu...wallahualam..:D

    terima kasih semua atas pandangan yang diberi...happy gardening...:D

    ReplyDelete
  10. saya pula pasu plastik untuk pokok2 bunga sahaja, untuk tanaman sayuran dan buahan sy lebih guna pasu tembikar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin lepas ni boleh transfer pokok2 bunga dlm pasu plastik yg ada...masalah sy pokok2 bunga tak banyak...dan susah nak menjadi..:D

      Delete
  11. Hi Nadia..
    All plastic products are made from petroleum and some plastics are known to give off some carcinogens, including pot la..but not to worry.. our exposure to potential carcinogens in plastic pots is lower than what you would be exposed to from bottled water, much lower. The question is do plastic plant pots, which get watered and sit in the hot sun-- release dioxin into the soil...yes. But the oxidation of the plastic from sunlight would be on the outside of the pots, not the inside. I'm sure some tiny level of toxins leech into your soil, but probably no more than what you get in your body from a bottled water, and the levels that actually made it into the edible portions of the plant would be next to none. No worries dear!

    ReplyDelete
    Replies
    1. noted with thanks lynn..selamat pasu2 plastik saya...:D

      Delete
    2. ala.. copy paste jer infor tu. Tp its a good subject. Blh kita renung2kan di sini..selama ni x ambil tau pun

      Delete