Mek Google

Loading...

Wednesday, May 8, 2013

Lemon Basil Sudah Berdikari

 Salam,

Pandangan dari depan 

Pandangan dari atas

Sekarang suka petik pucuk lemon basil ni..buat ulam...sedap betul. Makin dipetik...makin banyak pucuk baru tumbuh...sebelum ni sudah 2 kali Naufal membuat acara lompat katak ke dalam patch ni...patah la ranting-ranting kecil basil ni...mungkin disebabkan itu..menggalakkan pertumbuhannya. Ini membuatkan mama bersemangat nak semai biji benih basil yang lain seperti Sweet Basil & Italian Basil. 

16 comments:

  1. Salam nadia
    sedap yer buat ulam ngan basil nie..sy blom pernah lagi..yg ade dl kat umah pun dahcabut buang semua..
    len kali leh srh naufal buat lompat katak lagi tuh..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap..kalau ada lagi boleh try..sy cicah budu ikan tawar saja ummu
      sy ingat nak suruh dia lompat dlm patch lain pulak...bagi basil lain pun lebat mcm ni heheh

      Delete
  2. ramai org cakap sedap yer, rasa lemon ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wangi tu ada la bau lemon..rasa mcm pudina sikit..mint...cuba lah..:D

      Delete
  3. kalau bakar ikan, seafood..jgn lupa letak lemon basil ni.terangkat!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tau pulak sesuai utk bakar2..akan dicuba...mmg nak perbanyakkan kegunaan..sbb makin dipetik makin subur

      Delete
    2. Lynn byk tanam utk jaga pokok2 lain..Brownie paling suka dgn Lemon Basil nih, melompat2 bila dia nampak..Rasanya Olive pernah ajar buat buat pes, simpan dlm fridge then bila nak mkn nasi or sup, blh jadi penambah rasa..ha amacam? berani cuba? (Lynn gather infor jer..nak buat? Vitamin "M" byk sgt..- alasan!)

      Delete
    3. kalau dibuat pes ermmm mcm ada jugak vitamin M...kalau petik2 tabur je masa nak membakar itu ok hehhehe...

      Delete
  4. uik..suburnye..saya baru order seeds...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengalaman sy..masa stage awal..susah nak hidup..bila dh buat tak tahu..ok pulak membesar..

      Delete
  5. As salam nadia,
    Dulu kat rumah saya byk pkk kemangi ni tp dek terlepas pandang nk jaga ia pupus begitu saja. Hilang satu koleksi ulaman saya. Nak kena tanam semula nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mula2 dulu ada kemangi dalam pasu..mak sy tanam..x tau jenis apa...yg tu tak berapa sbb kuat sangat rasanya..yg kemangi jenis ni ok pulak mkn

      Delete
  6. wahh suburnya lemon basil.Saya tanam dalam pasu. Sedap basil ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer kak puteri...rugi pulak lambat tahu enak buat ulam..sebelum ni guna untuk buat green curry saja

      Delete
  7. dah nk berbunga dah tu......terbayang kesedapan bau bunga lemon basil ni....mmmm~~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada jugak intai biji benih..tak reti tgk kalau yg biji halus2 ni..

      Delete