Mek Google

Loading...

Tuesday, April 15, 2014

Cinnamon Roll & Tuna Bun

Selamat pagi..Assalamualaikum,

Pagi-pagi ni teringat hasil meroti minggu lepas..dah lama tak buat roti...minggu lepas hari Sabtu...tengok jam pukul 3....nak berkebun hujan pulak..jadi belek-belek blog Azie Kitchen dan Jintanmanis.com..match kan resipi pada kedua blog ni....tengok bahan dalam kabinet semua ada..akhirnya berputar la juga bread maker mama untuk tahun ni...:p


Sebelum dibakar....dengan tepung gandum sebanyak 375 gram dapat la 2 loyang sederhana ni...size berapa dah lupa...



Yang pertama dibakar....bangkit bau cinnamon nya....



Ini lebihan dough...mama taruk inti tuna...



Sejam setengah menguli dalam bread maker...setengah jam mama uli tangan pula...setengah jam dibiarkan kembang...dan 25 minit dibakar...dengan suhu 160 Celsius 

Resipi nya mama gabungkan penggunaan water roux dari blog Jintanmanis.com....Manakala resipi penuh mama ambil dari blog Azie Kitchen...cuma tepung gandum mama lebihkan 100 gram supaya dough tidak terlampau lembik.

Selamat meroti!



6 comments:

  1. sedapkan nadia bila dapat buah sendiri cinnamon roll..dah takyah tunggun cinnamon bon dahkan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy suka bau roti ketika dibakar..ditabur pula dgn cinnamon ni...lagi berbangkit!

      Delete
  2. Amboi...cantiknya roti. Kak ni gemar makan roti, pernah cuba buat, tapi tak jadi pun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy ni pun dah byk kali buat k.mala..ada tika jadi ada tika tak jadi padahal guna resipi yang sama...mungkin ada teknik nya kut

      Delete
  3. Wah gebunya. Mesti best makan panas-panas.

    ReplyDelete
  4. bestnya ada breadmaker. dah lama berangan2 nak beli. emmm ntah bila boleh dpt. ;<

    ReplyDelete