Mek Google

Loading...

Sunday, April 13, 2014

Benih kah?


Salam...yeay! Internet rumah baru di top up...dapat la update gambar-gambar yang tertangguh...seperti gambar di atas. Ini pokok bunga Canna tapi dah kering bunganya...

Nampak tak yang berbulu bulat-bulat tu...benih ke? Macam mana nak maintain pokok ni...perlu potong ke bahagian yang kering tu...

11 comments:

  1. Kak tak pasti pula biji benih tu boleh semai. Kak biasa tanam dulu2 la. Bila habis berbunga dan kering kak kerat saja batang tu. Nanti pokok baru bertunas dari umbi bawah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih k.mala...petang nnti boleh potong2...kalau lah itu biji benih boleh semai banyakkan pokoknya

      Delete
  2. kat kampung dulu byk pokok ni, anika warna, cantik kan, tak pernah plak lihat..bulat2 hijau berbulu tuuu....

    ReplyDelete
  3. salam nadia;
    pokok canna ni kena tnm dgn ubi kan? kalu tk silap pokok ni tak da seed...tp tk pasti la plk

    ReplyDelete
  4. As salam nadia,

    Pokok spesis canna ni nama Melayunya, bunga tasbih. Ia ada byk spesis yg kita blh kenal melalui warna bunganya. Sebenarnya biji benih pokok drp beberapa spesis canna blh bercambah. Inilah kaedah pembiakan secara semulajadi pokok ini selain drp pecahan umbisi/rizomnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih en adry...benih lah yg bulat2 tu....nmpk nya ada experiment br yg boleh dicuba nnt...:D

      Delete
    2. Yg mcm durian tu buah canna. Biji benih(kalau ada/menjadi) ada kat dlm tu. Kena pecahkan kulitnya dulu utk ambil biji benih.

      Delete
  5. Benih yer nadia..uniknyer nampak..nanti amek sikit tabur tengok.inshaallah tumbuh kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akan dicuba seperti en adry inform..berbunga2 hati...kalau menjadi dah tak payah beli

      Delete
  6. Kakak rasa tak bolehlah nadia. Tapi kalau di cantas bawah tu nanti dia akan cambah baru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti sy try dulu benih tu kemudian cantaskan untuk new pertumbuhan...excited ni...tapi kne tunggu weekend!

      Delete