Mek Google

Loading...

Thursday, August 21, 2014

Zinnia Kedua


Hampir petang sudah...cerita ni berada dalam draft dah 3 bulan kut....dan hari ni sambungan nya...dari pagi karang ayat...haih...

Mama terjumpa lagi benih Zinnia ni di laman jiran adik mama...hihihi mintak benihnya...dapat dua jenis benih Zinnia...kelopaknya single layer dan double layer bewarna pink dan purple....dalam banyak-banyak benih tu ini saja yg berjaya tumbuh


5 cambahan dimakan siput rasa nya...sebab tinggal batang saja. Untuk elakkan dari jadi mangsa siput tu mama alihkan ke tempat lain...siput dah aim bekas ni..

Selepas beberapa bulan...ini hasil nya tapi kurang subur....bunga tu kecik-kecik molek..makin hari warna nya makin terang!

19hb August 2014



Okey itu saja update penanaman Zinnia kali kedua....yang ketiga akan menyusul...benih dari KBB...Assalamualaikum.


11 comments:

  1. Kesian kat kita ya..sentiasa kena berperang dengan che siput ni..

    ReplyDelete
  2. Kalau dah banyak zinnia ni akan merebak apa lagi kalau tanam atas tanah macam kat rumah kampung kakak. Dah tak payah jaga pun boleh hidup subur.. Yg tua mati yg baru dah tumbuh baru tak henti-henti..

    ReplyDelete
  3. Salam Nadia,

    I ingat kan Zinnia tu ialah Zuchinni hahahahahahahaha

    ReplyDelete
  4. sy ada terbaca untuk siput letak dalam pasu racun puradan namanya,,untuk pokok hiasan boleh la kot,,kalau sayur takut kimia pulak.tapi sy sendiri pun tak pernah tgok lg mcm mana rupanya puradan tu

    ReplyDelete
  5. Yer k.mala...amat banyak siput...kalau pijak best bunyi kerja wangi die tu hihihi
    K.zakie..kalau kt umah ni tanah kurang elok..Jd yg tumbuh mesti keding je...kena alihkan pada tanah yg yg dibeli lebih elok.
    Honey zuchinni..sy belum berjaya lg tanam :p
    Cucubulat...Tq nanti akan di cari puradan tu

    ReplyDelete
  6. subhanallah. cantiknya bunga purple ^_^

    ReplyDelete
  7. cantik zinnia nie kalau dah berbunga..kalau makin banyak pokok makin cantik lagi nadia..nak2 kalau kita tanam pelbagai kaler gitu..:)

    ReplyDelete
  8. Salam Ziarah..

    bestnyer tanam2 nih... huhu

    ReplyDelete
  9. Salam Nadia,

    Comey je warnanya tu. Mak Aji belum lagilah tanam zinnia ni, cantik kan kalau tanam sederet!

    ReplyDelete
  10. It's actually a great and useful piece of info. I am glad that you simply shared this useful info with us.

    Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

    Here is my weblog pub table sets cheap

    ReplyDelete