Mek Google

Loading...

Tuesday, December 9, 2014

Mee Kung Fu Yang Banyak!


Selamat Pagi,

Selasa sudah hari ini..hampir seminggu tak bersiaran...dari diri berlapang masa tetiba datang sesuatu aktiviti yang boleh menyibukkan diri. Mak saya tetiba cakap rasa nak balik kampung tengok rumah...last kami balik ke kampung 3 minggu lepas...masih baru lagi...mak saya risau kan rumput yang panjang...sekarang musim hujan susah nak dapat kan tukang mesin rumput..kebetulan suami saya dapat cuti...jadi vrooooommmmm lah kami ke negeri Kelantan....selama 4 hari.


Itu lah keadaan rumput nya...panjang sudah...sangat subur! Last suami saya mesin kan pada raya Haji lepas...ada tukang nya tapi tak datang-datang mesin...susah bila rumah tak bertuan ni. Ingat nanti nak racun kan. 

Ok panjang lebar pulak hal rumput...nak cerita Mee Kung Fu...semalam ada ke satu kedai ni nama nya Mat Cafe..berada di Bandar Chukai Kemaman...ada pelbagai jenis masakan panas & western...Rasanya pun sedap..saya buat pesanan Mee Kung Fu...tapi sebenarnya nak makan Kue Tiew Kung Fu...bila makanan sampai..alamak tersilap order! Harus la muka ni jadi monyok kan...tapi Alhamdulillah...sedap rupanya Mee Kung Fu ni...saya makan share dengan Naufal..hihih memang licin kami makan...:D

Untuk malam nya.....saya buat dinner Mee Kung Fu...rasa tak puas makan di cafe tadi...tapi kali ni versi yang banyak..boleh makan puas-puas kan?


Kuahnya yang agak pekat...bahan nya tumisan bawang putih & halia, sedikit telur putih, sos tiram, kicap cair, garam, tepung jagung, kiub stock ayam, lada sulah & lada hitam.


Mee kuning yang digaul dengan telur, lada sulah & garam...digoreng seperti goreng telur dadar. Saya goreng size nya 2 kali ganda berbanding yang dimakan di kedai tadi.

Angkat Mee kuning yg digoreng tadi...terus dijirus dengan kuahnya dan dihidang panas-panas...kali ni memang tak bergerak...kenyang sangat...Alhamdulillah!

12 comments:

  1. Tu dia.. mee dua kali gedang dari yg dimakan di kedai.. puas hati kan! Kalau spegeti kungfu ok tak? Macam nsk try pula..

    ReplyDelete
  2. salams, sedapnyaaaaa.....memang terangkat terus kalau dapat rasa masakan nadia:)

    ReplyDelete
  3. Salam Nadia,

    Mak Aji memang suka mihun kung fu! Setakat ni belum pernah buat sendiri lagi. Nampak macam tak susah sangat ya!

    ReplyDelete
  4. sedapnya nadia...tengah hari ni nak p cari mee kung fu jugakla...

    ReplyDelete
  5. Salam Nadia,

    Harus lah sedap dan kenyang sebab masak sendiri kan? Oh mek kelate u rupanya hihihi

    ReplyDelete
  6. as-salam nadia.. seronok baca blog u dear.. mee kung fu tu betul-betul buat i teruja.. :))

    ReplyDelete
  7. Boleh tiru lagi. Rupa2nya simple saja masak mee Kung Fu ni..

    ReplyDelete
  8. Walau tersilap order bila dah tahu kelazatannya sampai tiba rumah buat mengulang makan ye Nad
    Hikmah tersilap order - tahu betapa yg ini lagi sedap ye.

    ReplyDelete
  9. Wah Nadia chef yang handal.
    Puas masak sendiri.

    ReplyDelete
  10. mengungfu sakan Nadia npak. huh tentu sdap ni ..

    ReplyDelete
  11. Busy ke Nad?
    Sunyi sepi sejak tahun 2015 ni.
    Tahu-tahu nanti keluar pokok bunga baru aje ye:)

    Moga baik-baik semunya.

    ReplyDelete
  12. Assalam..

    Ya Allah sedapnyaaaaa....

    ReplyDelete