Meroti lagi...kali ni nk try function lain yang ada pada gadjet ni...function basic yang boleh membakar terus. Lepas tidurkan Naufal, so sempat la measure bahan-bahan untuk sandwich roti. Kebetulan hari Jumaat semalam ada masak sup ayam kampung, boleh la cicah untuk breakfast pagi ni. Resipi asal sandwich roti ni diambil dari http://www.jintanmanis.com/roti/160-superwhitesoftbread#comment-1445 . Tapi saya ubahsuai ikut kesesuaian bahan yang ada didapur.
Roti tengah kembang selepas 1 jam 50 minit diuli.
Dah siap selepas 3jam 35 minit. Brownies sangat, lepas ni kne set as light untuk color.
Nampak gaya kena beli bread slicer..heheh..:p
Resipi yang diubahsuai seperti dibawah:
50 gram tepung roti
250 gram tepung gandum high protein (gred B)
25 gram butter
2 1/2 sudu besar gula halus
2 sudu besar susu tepung
1 sudu kecil garam
2 sudu kecil yis (mauripan)
100ml air suam
60ml susu segar
1/2 sudu kecil bread improver
1/2 sudu kecil bread softner
1 sudu besar minyak jagung
1 biji telur
1 1/2 waterroux
Saya buat roti ni dengan menggunakan breadmaker dan cara-cara seperti berikut:
- Ayakkan tepung, gula, susu tepung, bread softner, bread improver, dan garam dalam satu bekas adunan. Kemudian masukkan ke dalam bekas adunan roti breadmaker.
- Cairkan butter, masukkan minyak jagung dan telur. Kacau sebati.
- Buatkan satu lubang pada tengah-tengah adunan, dan masukkan campuran butter tadi.
- Masukkan perlahan-lahan air dan susu segar pada setiap penjuru bekas adunan.
- Masukkan waterroux dan taburkan yis.
- Tekan butang start dan pilih menu Basic. Proses membuat dan membakar roti sandwich mengambil masa 3jam 35minit.
Selamat mencuba!
bila nak buat lagi roti ni
ReplyDeleteloni tgh excited ngan kebun..kiv dulu roti heheheh
Delete