Mek Google

Loading...

Tuesday, March 27, 2012

Sweet Bun Mozarella

Hye There,

Semalam try buat roti dengan breadmaker. Ini hasil nyer... Roti Sweet Bun Mozarella...roti ni tak manis pun sebab terkurang gula. Jadi saya ubah resipi jadi 90g gula instead 80g.


Dapat hasilkan dengan 2 loyang sederhana dan 2 loyang kecil


Roti tengah kembang sebesen..:D

Kat bawah nie resipi nyer:

Bahan (A)
  • 400 g tepung roti (high protein)
  • 100 g tepung gandum (high protein gred B)
  • 35 g susu tepung (saya guna susu tepung anak)
  • 90 g gula halus
  • ½ camca sudu kecil bread improver
  • ½ sudu kecil bread softner
  • 1 camca teh garam
Bahan (B)
  • 1 biji telur*
  • 1/2 camca teh esen vanilla – (disatukan dengan telur)
Bahan (C)
  • 2 ½  camca teh instant yeast (guna mauripan)
  • 130 ml air suam
  • 20 ml susu segar
*satukan bahan-bahan sehingga berbuih.
Bahan (D)
  • 50 g butter * saya cairkan dalam microwave dan biarkan sejuk
  • 4 sudu besar jagung manis
  • 4 camca besar "water roux
Bahan (E) – Untuk sapuan & hiasan
  • 2 sudu besar cheese mozarella
  • 1 biji telur + sedikit air + esen vanilla = kacau rata, untuk sapuan
Cara-cara membuat water roux (resipi dipetik dari http://mamafami.blogspot.com/2009/11/water-roux.html)
Campurkan air dengan tepung gandum (saya guna tepung high protein) kacau sebati hingga tidak berketul. Masukkan bancuhan tepung tadi ke dlm periuk & panaskan atas api sederhana. Sentiasa kacau adunan tadi untuk mendapatkan hasil yg licin. Tutup api bila adunan dah pekat . Sejukkan dahulu water roux pada suhu bilik, baru la boleh digunakan.

Cara-cara membuat roti
·         Ayakkan kesemua bahan A dalam satu bekas adunan dan kacau sebati.
·         Masukkan bahan A dalam bekas adunan breadmaker, buatkan satu lubang ditengah. Then masukkan bahan B dan bahan D
·         Kemudian disetiap sudut bekas adunan, masukkan bahan C.
·         Tekan butang start dan pilih menu jenis roti. Saya pilih “Bread Dough” yang mengambil masa 1jam setengah proses pengulian. Kemudian biarkan breadmaker melaksanakan tugas nya.
·         Setelah siap, keluarkan doh ke dalam bekas adunan lain dan tumbuk-tumbuk selama 20 minit untuk keluarkan angin. Kemudian biarkan seketika
·         Sambil itu, sediakan bekas pembakar dan panaskan ketuhar.
·         Bentukkan doh bulat-bulat (ikut kreativiti masing-masing) dan atur ke dalam loyang.
·         Sapukan bahan E keatas doh roti dan taburkan cheese mozzarella. Biarkan seketika dalam 5 minit.
·         Kemudian masukkan ke dalam ketuhar dengan suhu 180 celsius selama 25 minit. Saya ubah suhu kepada 160 celsius selepas 15 minit sebab Nampak cheese macam nak hangus..:p
·         Setelah siap, keluarkan roti dari ketuhar dan biarkan sejuk.

5 comments:

  1. kesian naufal...punya la nak siapkan roti..naufal kurang kasih sayang..so kne buat roti time cuti saja lah..

    ReplyDelete
  2. Sedap2!!! nak manis ckit.. ni baru roti naufal kurang kasih syg, klu t'lebih kasih syg, sure bukak bakery..Amin

    ReplyDelete
  3. klu dah sampai buka bakery..naufal lg terbiar la sebek sorg-sorg

    ReplyDelete
  4. bon appetite!!!multiskillah u BCB!!

    ReplyDelete