Assalamualaikum dan selamat bercuti Deepavali,
Kali ni nak upload hasil tuaian yang dituai dari halaman umah mak saya...raya haji lepas mak ayah balik ke kampung lebih awal...jadi lama la sikit berada di kampung..dapat la bersih kan halaman di sana yang terbiar...dah bersih sikit..nampak la rezeki yang boleh dimanfaatkan.
2 tandan pisang Nangka sudah masak...kali ni rezeki tuan tanah...dapat la dikongsi bersama keluarga dan jiran- jiran terdekat....kalau tak..mesti rezeki pencuri...
Buang pokok Lengkuas yang menebal....dan korek isinya...sebakul besar dapat dikorek...sampai sekarang tak habis lagi.
Selepas potong rumput...nampak la pokok-pokok Pegaga ni....dapat la kutip beberapa urat untuk buat ulam.
Salam Nadia,
ReplyDeleteBanyak nye lengkuas!! Nak buat pe banyak2 tu? Ewahhh masak asam pedas ye dia hari ni? Hihihi
Utk mask singgang n tomyam...Gulai ke...tp tak abis semua nya ni..dah di agih2 pd jiran terdekat
Deletesalam sis..
ReplyDeletebestnyer..!! dpt lak lengkuas muda2 camtu..hehehe.. dah burrppp burrpp kekenyangan dah tu mkn asam pedas yer..heheh
Banyak nya lengkuas,habis tebas poknk ka ni
ReplyDeleteTak abis...tinggal kan separuh...hutan da jadi nya blkg umah...
DeleteTu dia lengkuas, boleh masak singgang hari2 ni nadia...hehehe
ReplyDeleteBetul-betul puas kalau macam ini gayanya Nad
ReplyDeleteLengkuas kalau dibuang daun dan gali akan lebih meriah sebab tanah semakin gembur
Kalu gitu balik tahun depan lagi banyak la production nya...:D
DeleteNi la nikmatnye klu b'budi pd tanah.... pisang nangka buat kerepek sdpkn...^_^
ReplyDeleteKami sekeluarga suka buat sira atau pengat pisang...sebab pisang nya dah terlampau masak
DeleteBanyak stok lengkuas tu.
ReplyDeleteKalau buat spring cleaning pasti ada habuan untuk yang rajin kemas.
Seronoknya dapat bercucuk tanam bila ada kawasan tanah yang luas. Bilalah tahun kak boleh tanam pokok pisang lagi. Yang dulu-dulu tanam habis diganyang lembu dan Che Kam.
ReplyDelete