Kali ni mama membela taugeh dalam penyejat periuk kukusan inpirasi dari ummuaidan & kak puteri purnama...tapi halfway jelah..sebab bahan nya belum lengkap..baldi merah takde mama alternate dengan besen merah...jaring takde..mama alternate dengan periuk kukusan..hehhe boleh la kan..
Periuk kukusan mama ni size cute jer..jadi muat-muat dengan besen kecik...tindan je penyejat pada besen taruk air sikit..pastu tutup dengan tuala kecik...selepas 3 hari...taraaaa
Sebahagian yang dah meninggi.
Berselirat akarnya keluar dari lubang penyejat
Cuma hasilnya tak seputih, segemok dan segebu yang ummu & kak puteri bela...agak kurus..dan tak tahu kenapa kepalanya ada jadi color pink....
waaah nadia, lawanye tauge pink...ni boleh tiru projek tauge ni..so practical...
ReplyDeletesila sila cuba...sy dah makan dah pagi td boh dalam bihun goreng
DeleteSalam nadia..kukusa tuh besar ke kecik lbangnya..kadang ade gak dapat yg pink tp..unxplainable...uhuhu..sy lak berbalik guna teko buat taugeh sbb selalu membazir jer..hehehe
ReplyDeletekukusan tu lubang nyer kecik..memang tak teluh biji kacang...asalnya sy duk basuh biji kacang..pastu nak sejat..g terambik penyejat kukusan ni..skali terfikir..bela dalam ni lah terus..heheh
Deletepenyejat tu size untuk 3 biji pau je muat..kecik sangat heheh
salam dik,
ReplyDeletetahniah dah menjadi taugehnya, dia kurus tu, mungkin kain alas tempat menabur benih terlalu nipis dan tak cukup lembab sepanjang proses pembesaran, cuba tebalkan kain alas tempat tabur benih tu, kalau ada tuala tebal yg.tak digunakan lagi..guna itu atau guni jenis kain, bukan guni putih yg.diperbuat dari plastik tu.kali kedua buat nanti mesti lebih sempurna.
Taugeh buat sendiri sedapkan.
a'ah sy gunakan kain pengelap tebal sikit je dr towel good morning..lenkali kena guna yang tebal lagi
DeleteWah hebat ni :-) Rasanya pasti lebih sedap daripada yang dibeli kan..
ReplyDeleterasa bila dah masak sy tak reti nak beza...cuma taugeh buat sendiri tak berbau mcm yg dibeli
Delete