Mek Google

Loading...

Friday, January 3, 2014

Kali Kedua

Salam,

Alhamdulillah, mama Naufal sedang selamat menjalani proses berpantang...21 hari sudah....terawal pulak adik Naufal nak keluar...pada minggu ke 36 dan hari ke 5, tepat jam 6 pagi...turun nya tanda nak bersalin...cuma kali ni tandanya turun serentak...darah dan air ketuban..dan sangat berbeza tak terasa sakit pun...mama & ayah confused...jadi terpaksa called tok Naufal...described apa yang patut...then tok Naufal cakap "iyer lah tu...bersiap lah ke hospital"

Memandangkan mama tak terasa sakit...jadi keadaan agak rilek...bersiap secara tenang...:D
Sekarang baru mama paham macam mana orang lain rasa apabila turun tanda tapi masih boleh rilek..seperti sambung tidur, buat kerja rumah, sarapan dulu kat kedai dan sebagai nya....hikhik dulu masa nak bersalin kan Naufal memang mama tak boleh nak berfikir apa-apa...sebab rasa sakit nya bermula dari turun tanda hingga lah ke saat bersalin....

Sesudah semua kerja-kerja rumah settled...pukul 10 pagi...kami terus ke hospital di Kuantan..hampir sejam perjalanan ke sana memang terasa seperti hendak ke Kuantan untuk shopping ajer...hihihi
Sampai saja ke hospital mama terus berjumpa dengan doktor...tapi doktor ada pembedahan...jadi selepas nurse check keadaan mama...diorang bawa mama ke labour room untuk check keadaan contraction....masa ni masih tak terasa sakit...hampir 12.45 tengah hari..doktor datang dan check jalan..kemudian doktor masukkan ubat untuk percepatkan contraction....walaupun sejam lebih mama tunggu untuk rasa apa-apa...tapi masih tak rasa....

Pukul 3.30 petang...baru mama rasa mild contraction...tu pun selang 10 minit...jadi mama agak memang lambat lah ni nak kuar...selepas dapat bilik untuk menunggu....ayah Naufal mintak nak ke
surau dulu...setelah 5 minit ayah Naufal keluar..tiba-tiba datang rasa memulas yang amat...mama panggil nurse untuk check dan dengan tenang nurse cakap...memang macam ni jalan tengah buka....tapi mama memang tak boleh nak dengar dah apa nurse cakap..sebab sangat sakit...nurse mintak mama mengiring dan rilek...lepas 5 minit datang lagi dan lagi...sakit nya makin lama...masa ni mama terpaksa panggil nurse dengan kuat...bergegas nurse datang...hihihihi

Mama hanya cakap sakit..terasa nak keluar....terus nurse ambik wheelchair..tolak mama ke labour room..punya la kelam kabut.....tanpa diiring mama naik ke katil...masa tu macam rasa something nak keluar dah...nurse check jalan..huhu serious terkejut dah 10 cm....berkejar lagi 3 orang datang ke labour room...sorang called doktor...3 orang prepared peralatan kut...kelentung kelentang bunyi...sorang lagi monitor mama yang tengah tak tentu...hanya mampu sebut Allah...

Mama dengar nurse tak dapat contact doktor...adoi lagi berjurai air mata...takut pun ada...dah suami
pun tak sempat nak contact...doktor pun tak muncul...nurse macam paham jer...salah sorang tu cakap
don't worry we all can do it without doctor....huhuhu redha saja jika itu takdir Nya...

Mama tak tahu berapa minit menunggu nurse siap kan peralatan..tiba-tiba mama dengar suara doktor...lega! Doktor sempat bergurau...."sorry...saya dah tua...tak dapat nak berlari laju-laju"..sambil pakai helmetnya...dan get ready....dengan lafaz bismillah...terasa sakit terus push yer...saya dah nampak rambut baby ni...:D

Alhamdulillah....pukul 4.43 petang mama selamat lahirkan baby girl seberat 3.02 kilo...pukul 5 petang mama dibawa ke bilik semula untuk berehat...baru la mama dapat called ayah mintak datang azan kan baby....pengalaman betul...tak sangka dari tak sakit tak sakit...sekali sakit terus nak keluar...terkejut...ralat...termangu-mangu ayah Naufal...lepas azan tu...baru la ayah Naufal realized...mama dah bersalin! Alhamdulillah mudah kali ni...:D

Oh ya selepas 3 hari....pada hari Selasa...kami decided namakan adik Naufal ni dengan nama Wan Nur Raeesa....seorang pemimpin wanita yang mulia...in shaa allah..:D



12 comments:

  1. Assalam Nadia... syukur semua selamat.. rindu pulok K Mar:) .. bestnya dpt baby gurl... anak kedua biasanya senang bersalin lebih2 lagi jarak dekat dgn anak sebelumnya... take care... 8 Disember ya... kalau awal sehari sama date dgn husbd K Mar.

    ReplyDelete
  2. Tahniah Nadia... slamat dtg baby Raeesa.

    ReplyDelete
  3. Salam Nadia..tertunggu-tunggu berita nie..
    Alhamdulillah selamat sudah baby Raeesa hadir kedunia nie..tak sabar nak tengok gambarnya..abg naufal mesti sungguh excited kan..sy pun ms beranakkan Arissa sakitnya taklah seteruk ms beranakkan aidan..alhamdulillah..
    cepat plak Raeesa lahir kan 36 weeks dah kuar..sempat banjr ker dah lepas ms tuh? selamat berpantang..

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah tahniah nadia..semoga mama dan baby sihat sntiasa..jga kesihatan dri ya ^_^

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah...tahniah nadia n pamili for newborn baby raeesa...nanti jgn lupa upload pic ye...

    ReplyDelete
  6. Salam nadia...
    Tahniah....best nyer dpt bb gurl...naufal dah jd abe ya...

    ReplyDelete
  7. Assalam Nadia,

    Tahniah,bestnye dapat sepasang girl dan boy.......selamat berpantang Nadia,jangan lupa upload gambar baby Raeesa tau. :)

    ReplyDelete
  8. Tahniah Nadia......alhamdulillah dah selamat semuanya.....slmt berpantang ya....:)

    ReplyDelete
  9. alhamdullillah.. selamat melahirkan baby girl.. sama la umurnya nanti dengan fiyya dan anak ummuaidan arissa.. hehehe.. cuma berlainan bulan.. selamat dok dalam pantang ye.. tahniahhhh.. :)
    sedap nama baby... :) alhamdullillah.. syukrann..

    ReplyDelete
  10. Salam terima kasih semua atas ucapan...gambar x dapat lagi nak upload...gambar memang banyak..masa jer tak sempat...lagi2 bila gadget nak berinternet tak ada..ini curi2 ambik yang mak punya...:p
    In shaa Allah luas dah abis 40 hari berpantang...:D

    ReplyDelete
  11. Salam Nadia,

    Dengar kisah Nadia, teringat pula pengalaman sendiri berpuluh tahun lalu. Alhamdulillah Allah permudahkan Nadia bersalin kali kedua ini. Kalau semudah ini bolehlah tambah lagi rakyat Malaysia selepas habis rehat nanti ya! (usik Nadia, mentang2lah diri ini dah tutup kilang!)

    ReplyDelete
  12. Congratulations on your bundle of joy.
    Anak ke2 memang biasanya mudah dan macam marathon labour he he he. ..

    ReplyDelete