Balik Kelantan minggu lepas, makcik mama ada bagi kuah kacang instant..banyak jugak dalam 5 pek....jadi tengok fridge bahan lain ada untuk prepare rojak ayam....kalau tak buat nanti expired pulak serbuk kuah kacang instant ni.
Kebetulan taugeh bikin sendiri ada...kangkung tanam sendiri pun ada...cenonet aja lah..ayam yang diperap kicap pun ada...jom lah masak Rojak Ayam untuk makan malam...:D
Tara dah siap sebab semuanya main celur, rebus, dan goreng saja....:D
Salam Nadia,
ReplyDeleteSedaknyoo! Sebut rojak ayam teringat pulok colek ayam yg dimakan bulan poso d Kelate dulu2. Skrg ada lagi ko??
mak aji raso dh eh colek aye...sy belum lagi...sebab bule pose payoh nak balik kelate...ado lagi loni..
Deletesedap nie nadia..telan air liur sajer lah kita..tgk bhn2 mcm tak susah..kena ade kuah kacang jer yer...ayam kena bakar yer..?
ReplyDeleteayam sy goreng saja..ummu boleh buat ni...aritu dah buatkan kuah kacang..sama saja rasanya...cuma cepat aja lah...10 minit siap kuah nya heheh
DeleteNak resepi...heheh. Feveret en.somi ni.....x makan sikit,mesti makan banyak2. Nasib baik bukan bulan puasa.....kalo bulan puasa,bergegar iman ni rasa. heheh.
ReplyDeleteresipi kuah kacang sy tak tahu..sebab ni instant..main tuang dlm periuk campur air sikit..kacau-kacau tunggu pekat..then tutup api...boleh siram atas mee dan makan...
Deletemak long sy kasi kuah kacang instant ni dia beli kat perak..dalam pek kecik-kecik
nasib baik liya tk peknen kalau idak sure msk dlm senarai mengidam nk makan ni hehe...
ReplyDeletekalau sy bila bab makan...tgk blog masakan...tak pregnant pun mengidam..mula la cr bahan nak buat sdiri..tak pun beli saja yg dh siap..
Deletesedapnya......lama doh xmkn rojak ayam...kat sini kalu oder rojak..kuahnya lain skit...
ReplyDeletelain mcm mana..kuah kacang yang ini sebenarnya untuk pecal..sebab orang perak buatkan heheh..kalau kat kemaman ni kuah nya cair sikit dan kacangnya kasar
Deletelamanya tak mkn rojak kelantan...kat kedah kalau rojak..merujuk rojak buah tu ..
ReplyDeletek.kamsiah..hehhe rojak ayam kelantan @ colek ayam..tapi yg sy buat ni rojak ayam guna kuah kacang pecal org perak..campur2 1 Malaysia katakan..:D
Deleteassalammualaikum.
ReplyDeleteapalah kerja mama ni, sayik ajak makan je, sedap2 pula tu..tak takut ke badan naik hehehe..sepanjang cuti 8 minggu hari tu akak naik 5 kg.sekarang riuh nak turunkan berat.
heheh sy rasa dah lama tak timbang..tapi rasa nya memang naik sebab baju-baju dah mengecil hahahh...:D
DeleteTelioqqq cek
ReplyDeletenanti sy tepek gambar kuah instant tu..kut rakan2 terjumpa di kedai2..memang senang nak buat..
DeleteTerrorlah Mama Naufal masak. Ada macam-macam idea :).
ReplyDeleteuishh takde lah terror..kalau kari2 rendang2 yang masakan traditional lah..sy tak bolih nak agak lagi sukatan...
Delete