Semalam semangat nak buat roti berkobar-kobar, dah lama tunggu breadmaker tapi tak sampai-sampai lagi. So, try dulu la resipi yang dah lama simpan ni..cuba uli dengan tangan kudrat sendiri. Fuhhh..lenguh yang amat sempat 20 minit je kut uli..lepas tu gave up sebab dah rasa semacam je lengan ni...hasil nyer sah-sah la kan tak berapa gebussss...tapi boleh la untuk makan sendiri..roti pertama ku agak keras dan manis. Mesti ada silap teknik ni...takpe akan ku cuba lagi dengan kehadiran breadmaker...:D
roti paun yang baru masuk oven
roti yang dah siap panas-panas dari oven - en.somi, en.ayah, mrs.mak dah amik rasa...
Resipi roti paun ni diambil dari blog cik Ros - http://jintanmanis.com/roti/53-rotipaun . Masa buat doh untuk roti ni, yis mungkin tak aktif sebab bila saya campurkan dengan air suam buih tak muncul-muncul. Orang kata, untuk aktifkan yis, kita bole campurkan sedikit gula. So next time, saya akan try petua tu...:D
hahaha roti paung macm kayu kamat hahah
ReplyDeletealah kayu-kayu pun abis kan..:p
ReplyDeleteWow! First try dah jadi.. rupa dah ada tapi rasa kena bw ofisla..
ReplyDeletebreadmaker mesti berjaya punya, jgn lupa share with officemate
ReplyDeletehaih opis opis..tak tinggal opis..:p
ReplyDeleteRoti Bun 20 puluh!!!
ReplyDelete